Novosti
UDRUŽUJU SE DOMAĆE ŠEĆERANE

Osječka šećerana, Viro i Sladorana u zajedničkoj tvrtki
Objavljeno 29. prosinca, 2018.
Tvornica šećera Osijek držat će 40 % udjela, a Viro i Sladorana zajedno 60 %

Tri domaće šećerane - Tvornica šećera Osijek, Viro tvornica šećera i županjska Sladorana - izvijestile su u petak, preko objave na Zagrebačkoj burzi, o osnivanju zajedničke tvrtke koja će obavljati djelatnosti objedinjene proizvodnje i prodaje šećera na tržištu pod radnim nazivom "Hrvatska industrija šećera".

Kapaciteti i iskustvo

Tvornica šećera Osijek d.o.o. (u sastavu Žito grupe Osijek), Viro tvornica šećera d.d. (Zagreb) i Sladorana d.o.o. (Županja; u većinskom vlasništvu Vira) potpisale su ugovor na temelju kojeg će "udružiti svoje proizvodne kapacitete, znanje i poslovno iskustvo te zajednički osnovati novo trgovačko društvo koje će obavljati djelatnosti objedinjene proizvodnje i prodaje šećera na tržištu pod radnim nazivom "Hrvatska industrija šećera". Kako se nastavno navodi u priopćenju o novom društvu, Tvornica šećera Osijek držat će 40 posto udjela, a Viro tvornica šećera i Sladorana zajedno 60 posto.

- Osnovni je cilj objedinjavanja hrvatske industrije šećera stvaranje većeg i efikasnijeg poslovnog sustava koji u uvjetima rastuće liberalizacije i pojačane konkurencije na europskom tržištu nakon ukidanja sustava proizvodnih ograničenja može na ekonomski održiv način konkurirati regionalnim i drugim europskim i globalnim sudionicima na tržištu šećera na kojem djeluje i hrvatska industrija šećera. Ekonomski održivo poslovanje hrvatske šećerne industrije jamac je očuvanja i nastavka strateški važne proizvodnje šećerne repe u Hrvatskoj koja ima nezamjenjivo mjesto u plodoredu biljnih kultura - navodi se u priopćenju.

Početak djelovanja novog društva, koje će dakle objediniti hrvatsku industriju šećera, podložan je odobrenju skupštine osnivača koja će se uskoro sazvati, ali i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Njoj će, u skladu s važećim pravnim okvirom, biti podnesen odgovarajući zahtjev za odobrenjem koncentracije. Upravo zbog podložnosti ocjeni AZTN-a, iz ovih su tvrtki u petak bili bez velikih komentara.
Ispunjenje sna

- To je ispunjenje moga sna. Najbolja stvar koja se mogla dogoditi i garancija da proizvodnja šećerne repe ostaje u Hrvatskoj - rekao je za naš list Željko Zadro, predsjednik Uprave Vira. Marko Pipunić, predsjednik Uprave Žito grupe, sličnog je razmišljanja.

- Najveći benefit ovog našeg udruživanja imat će proizvođači repe, naši kooperanti u Slavoniji i Baranji, jer ćemo im se o ovakvom organizacijskom obliku moći posvetiti puno više - rekao je Pipunić.
Inače, proizvođači šećera glavni su izvozni sektor hrvatskog agrara, na koje je naslonjeno više od tisuću kooperanata proizvođača šećerne repe. Prema objavljenim podacima, domaće šećerane prošlu su poslovnu godinu završile s gubitkom, ponajprije zbog viška proizvedenog šećera na svjetskoj i europskoj razini, što je utjecalo na rušenje njegove cijene. No prema dostupnim podacima, zbog znatno manje proizvodnje šećera iz šećerne repe u ovogodišnjoj kampanji gotovo u cijeloj Europi, a riječ je o 15 - 20 posto ukupno manjoj proizvodnji, za analitičare je oporavak cijene šećera vrlo izvjestan. Već neko vrijeme cijene su u uzlaznom trendu i očekuje se potpuna stabilizacija i povratak na razine iz 2016. i 2017. godine, i to već u prvoj polovici iduće godine.

Dario Kuštro/Marija Lešić Omerović
ocjena
KONCENTRACIJU MORA ODOBRITI AZTN
Najčitanije iz rubrike