Crna kronika
ISTRAGA UBOJSTVA U VINKOVCIMA

Ovo je ubojstvo slično onome na Uskrs prije četiri godine
Objavljeno 29. prosinca, 2018.
VINKOVCI


U policiji i Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru ne daju potankosti o ubojstvu 32-godišnjeg Vlade Pekara iz Soljana, kojega je u srijedu predvečer u svojoj kući, u Jelačićevoj 154, u Vinkovcima, hicem iz sačmarice za proslave božićnih blagdana ubio bivši šogor Mihael Vilić Pile (45) iz Drenovaca. U javnost još nije procurilo je li Vilić koji je s ubijenim bio u prijateljskim, a ranije i rodbinskim odnosima, slučajno opalio iz sačmarice, ili je to namjerno učinio iz zasad samo njemu znanih razloga. Prema onom što je vukovarsko Županijsko državno odvjetništvo priopćilo, i kako je okvalificiralo ubojstvo, teško je razlučiti je li riječ o teškom ubojstvu, ili ubojstvu iz nehaja.


DORH navodi kako „iz do sada prikupljenih podataka proizlazi da se radi o kaznenom djelu ubojstva iz čl. 110. Kaznenog zakona“, pa smo zatražili stručno pojašnjenje.


- Prema članku 110. KZ-a riječ je o običnom ubojstvu za koje počinitelj može dobiti najmanje pet godina zatvora. No, to ne znači da će takva kvalifikacija i ostati, jer Odvjetništvo tijekom istrage i otkrivanja novih saznanja i činjenica može promijeniti kvalifikaciju u teško ubojstvo, što donosi i težu kaznu, ili ubojstvo iz nehaja, jer je tada blaža kazna. Do početka suđenja može biti promjena u kvalifikaciji, ali ono što do sada znamo je samo to da je osumnjičenik počinio ubojstvo - i to nije sporno! Kolika će kazna biti ovisi o umješnosti branitelja – kaže iskusni vinkovački odvjetnik.


Mnoge je u Vinkovcima ubojstvo na drugi dan Božića podsjetilo na ubojstvo koje se dogodilo u travnju 2014., također za velikog kršćanskog blagdana Uskrsa. I te uskrsne noći i ubijeni i ubojica dobro su se poznavali, čak su bili u prijateljskim, ali i poslovnim odnosima, i prije ubojstva zajedno su praznili čaše. I tu prestaju sličnosti između ova dva ubojstva. U ovom slučaju ubojica je mlađi od ubijenog gotovo isto koliko je ubojica bio stariji od ubijenog u Jelačićevoj u srijedu navečer.


Vinkovčanin (34) u jednom je klubu, nakon višesatnog lumpovanja po vinkovačkim i okolnim kafićima, hicem iz pištolja na mjestu ubio 50-godišnjaka, poznatog vinkovačko-jankovačkog dilera, kamatara i reketara. Navodno su te noći bili zajedno i u kafiću ubijenog, ali su se poslije rastali da bi se se oko 1.30 sati susreli u klubu gdje je ubojica zatražio od svog šefa novac koji mu duguje, ali je umjesto novca dobio nekoliko pljuski. To je shvatio kao grozno poniženje na javnom mjestu i iz pištolja, za koji nije imao dozvolu, ispalio nekoliko hitaca od kojih je onaj ispaljen iz blizine u grudi bio smrtonosan.
Kao i svi sumnjivci, i 34-godišnjak je imao dvojno državljanstvo, pa je iste noći uhvaćen prilikom bijega u BiH, za razliku od ovoga za Božić kada je ubojica pozvao Hitnu pomoć i pričekao dolazak policije.M.Flego


Miroslav Flego
Možda ste propustili...

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

Najčitanije iz rubrike