Novosti
ISPLATA ODŠTETE

Štedišama Ljubljanske banke 289,7 mil. eura
Objavljeno 28. prosinca, 2018.
Četiri i pol godine nakon što je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu (ECHR) svojom pilot-presudom naredio Sloveniji da stare devizne štediše Ljubljanske banke (LB) u Hrvatskoj i BiH obešteti onako kako su 90-ih godina podmirena i stara potraživanja deviznih štediša u Sloveniji, izvršenje te presude približava se kraju, izjavila je povjerenica slovenske vlade za pitanja sukcesije.


Do kraja listopada ove godine Slovenija je primila 36.570 zahtjeva štediša iz Hrvatske i BiH, od toga je nakon verifikacije odobreno više od 33 tisuće isplata, a na prethodne informativne izračune koji uključuju glavnicu i pripadajuće kamate bilo je manje od jedan posto žalbi, navode u službi za sukcesiju pri slovenskoj vladi. Od ukupno obavljenih isplata u visini od 289,7 milijuna eura, štedišama nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb isplaćeno je 161,9 milijuna eura, a štedišama LB Sarajevo 127,8 milijuna.


Navedeni podaci govore da je Slovenija napravila "izuzetan napor“ da provede presudu suda u Strasbourgu jer je radi implementacije presude iz srpnja 2014. prihvatila poseban sistemski zakon i uspostavila funkcionalan i učinkovit sustav provjere zahtjeva i isplate duga Ljubljanske banke, kazala je Ana Polak Petrič za Slovensku tiskovnu agenciju STA.
Rok za prijave za isplatu stare devizne štednje starih štediša Ljubljanske banke istekao je krajem 2017., a ispravnost postupka u izvršenju presude ove je godine Sloveniji potvrdilo i Vijeće Europe kao skrbnik provedbe presuda ECHR-a, kazala je slovenska dužnosnica. H
Možda ste propustili...

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku