Kultura
UMRO AUTOR STIHOVA OLIVEROVE “NADALINE”

Preminuo pjesnik Jakša Fiamengo
Objavljeno 27. prosinca, 2018.
SPLIT

Pjesnik, književnik, novinar i akademik Jakša Fiamengo umro je u 73. godini života. Rođen je u Komiži na otoku Visu 1946. Jedan je od najistaknutijih hrvatskih pjesnika. Prvu zbirku pjesama "Pred obećanom zemljom" objavio je 1966., a samostalnu zbirku "More koje jesi" dvije godine poslije. Za života je objavio više zbirki pjesama, posljednju "Cvrkut" 2014., a za svoj pjesnički rad dobio je niz nagrada - 1999. odlikovan je Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, dobitnik je državne nagrade “Vladimir Nazor” za književnost (1998.), Maslinova vijenca na manifestaciji Croatia rediviva u Selcima na Braču (1993). Njegovu poeziju bitno određuje pripadnost mediteranskom prostornom i duhovnom ozračju, u kontaktu je s krajolikom u kojem je bitan motiv more.

Iz Društva hrvatskih književnika, čiji je Fiamengo bio član do 1969., ističu kako se njegova poezija očituje u ustrajnom ovremenjivanju prostora, odnosno oprostoravanju vremena u istoj svjetlosti mudre i tople ideje vječnog Sredozemlja.

Bio je pridruženi član i Hrvatskog društva skladatelja, a od svibnja 2014. redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Njegova su djela zastupljena u antologijama hrvatske poezije, a pojedine su mu pjesme prevođene na petnaestak svjetskih jezika. Česti motivi njegovih pjesama su meditaranski motivi, a u svima postoji i duhovna dimenzija krajolika. D.Kć.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike