Novosti
20 MILIJUNA KUNA ŠTETE OD MRAZA, ODRONA, SUŠE I TUČE

Slavonskim županijama
najviše novca zbog šteta
od elementarnih nepogoda
Objavljeno 26. prosinca, 2018.
Ukupna šteta od elementarnih nepogoda u 2018. godini ukupno je premašila 450 milijuna kuna. Kako bi pomogla u ublažavanju njihovih posljedica, Vlada Republike Hrvatske iz državnog je proračuna odobrila žurnu pomoć od gotovo 20 milijuna kuna.

Glavnina te pomoći, 16,7 milijuna kuna, odobreno je za ublažavanje šteta utvrđenih u poljoprivredi, a 3,2 milijuna za štete u građevinskom sektoru. Pomoć je namijenjena oštećenicima u čak 13 županija koje su razne nepogode, od odrona zemljišta, preko mraza i tuče do suše i požara, pogodile u ovoj te dijelom u prošloj godini. Najviše novca, 11 milijuna kuna, dodijeljeno je Virovitičko-podravskoj županiji, odnosno njezinim općinama Pitomača (6,4 milijuna), Suhopolje (3,4 milijuna), Crnac (656 tisuća kuna) i Nova Bukovica (378 tisuća) te gradu Slatini (258 tisuća kuna), a najmanje Varaždinskoj županiji (120 tisuća). Osječko-baranjska županija, odnosno općina Kneževi Vinogradi (1,3 milijuna) te gradovi Valpovo (930 tisuća) i Đakovo (19.600 kuna), dobila je 2,2 milijuna kuna, milijun kuna Brodsko-posavska županija, odnosno grad Slavonski Brod (271 tisuća) i općine Nova Kapela (329 tisuća), Oriovac (323 tisuće) i Slavonski Šamac (115 tisuća).

Zagrebačkoj županiji i njezinim gradovima Sveti Ivan Zelina i Zaprešić te općinama Klinča Sela i Orle, pripalo je 934 tisuće kuna, Požeško-slavonskoj (gradu Požegi i općini Velika) 908 tisuća, Bjelovarsko-bilogorskoj 760 tisuća, Sisačko-moslavačkoj 678 tisuća, Dubrovačko-neretvanskoj 644 tisuće, Ličko-senjskoj 510 tisuća kuna. Manje od pola milijuna kuna dobile su općine i gradovi u Krapinsko-zagorskoj (463 tisuće), Splitsko-dalmatinskoj (346 tisuća), Koprivničko-križevačkoj (224 tisuće) te Varaždinskoj županiji (120 tisuća).

U Krapinskoj cjelokupni iznos ide gradu Pregradi, u Splitskoj pomoć „dijele“ Vrgorac (dobio nešto manje od 346 tisuća) i Omiš (nepune 803 kune). U odluci o podjeli sredstava nije specificirano za koju je vrstu štete ta pomoć namijenjena.
H
Ministarstvo financija zaduženo je da odobrena sredstva doznači izravno na račune jedinica lokalne samouprave, a izvršna tijela tih jedinica da raspodijele pomoć po oštećenicima. Doznačenu pomoć, jedinice lokalne samouprave su dužne odmah isplatiti, sredstva su strogo namjenska i ne mogu se koristiti za druge namjene.
Možda ste propustili...

KRIVOTVORENJE NIJE LAKO, ALI LAKŠE JE AKO POSTOJI "VEZA"...

Tragovi krivotvorenih putovnica često vode do policijskih postaja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRADONAČELNIK O SVOM STANJU I PLANOVIMA

Osječanima uskoro manji prirez

2

POSTATI DIO BUDUĆNOSTI

Uz 5G mrežu do bržeg razvoja grada

3

ODREĐENA MAKSIMALNA CIJENA ZA OPSKRBLJIVAČE

Nove veleprodajne cijene plina donose kućanstvima 240 kuna uštede godišnje