Novosti
20 MILIJUNA KUNA ŠTETE OD MRAZA, ODRONA, SUŠE I TUČE

Slavonskim županijama
najviše novca zbog šteta
od elementarnih nepogoda
Objavljeno 26. prosinca, 2018.
Ukupna šteta od elementarnih nepogoda u 2018. godini ukupno je premašila 450 milijuna kuna. Kako bi pomogla u ublažavanju njihovih posljedica, Vlada Republike Hrvatske iz državnog je proračuna odobrila žurnu pomoć od gotovo 20 milijuna kuna.

Glavnina te pomoći, 16,7 milijuna kuna, odobreno je za ublažavanje šteta utvrđenih u poljoprivredi, a 3,2 milijuna za štete u građevinskom sektoru. Pomoć je namijenjena oštećenicima u čak 13 županija koje su razne nepogode, od odrona zemljišta, preko mraza i tuče do suše i požara, pogodile u ovoj te dijelom u prošloj godini. Najviše novca, 11 milijuna kuna, dodijeljeno je Virovitičko-podravskoj županiji, odnosno njezinim općinama Pitomača (6,4 milijuna), Suhopolje (3,4 milijuna), Crnac (656 tisuća kuna) i Nova Bukovica (378 tisuća) te gradu Slatini (258 tisuća kuna), a najmanje Varaždinskoj županiji (120 tisuća). Osječko-baranjska županija, odnosno općina Kneževi Vinogradi (1,3 milijuna) te gradovi Valpovo (930 tisuća) i Đakovo (19.600 kuna), dobila je 2,2 milijuna kuna, milijun kuna Brodsko-posavska županija, odnosno grad Slavonski Brod (271 tisuća) i općine Nova Kapela (329 tisuća), Oriovac (323 tisuće) i Slavonski Šamac (115 tisuća).

Zagrebačkoj županiji i njezinim gradovima Sveti Ivan Zelina i Zaprešić te općinama Klinča Sela i Orle, pripalo je 934 tisuće kuna, Požeško-slavonskoj (gradu Požegi i općini Velika) 908 tisuća, Bjelovarsko-bilogorskoj 760 tisuća, Sisačko-moslavačkoj 678 tisuća, Dubrovačko-neretvanskoj 644 tisuće, Ličko-senjskoj 510 tisuća kuna. Manje od pola milijuna kuna dobile su općine i gradovi u Krapinsko-zagorskoj (463 tisuće), Splitsko-dalmatinskoj (346 tisuća), Koprivničko-križevačkoj (224 tisuće) te Varaždinskoj županiji (120 tisuća).

U Krapinskoj cjelokupni iznos ide gradu Pregradi, u Splitskoj pomoć „dijele“ Vrgorac (dobio nešto manje od 346 tisuća) i Omiš (nepune 803 kune). U odluci o podjeli sredstava nije specificirano za koju je vrstu štete ta pomoć namijenjena.
H
Ministarstvo financija zaduženo je da odobrena sredstva doznači izravno na račune jedinica lokalne samouprave, a izvršna tijela tih jedinica da raspodijele pomoć po oštećenicima. Doznačenu pomoć, jedinice lokalne samouprave su dužne odmah isplatiti, sredstva su strogo namjenska i ne mogu se koristiti za druge namjene.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

WEINBERGER PAVLOVIĆ VRIJEĐANA PO NACIONALNOJ I RODNOJ OSNOVI

Hrvatica koja živi u Beogradu zatražila zaštitu od policije

2

DOK JE IZLAZIO IZ AUTOMOBILA

Hrvoje Petrač napadnut i teško ozlijeđen, policija sumnja na počinitelja?

3

NAKON 16 DANA POTRAGE ZA POSADOM I KAPETANOM BRODA BOURBON RHODE

Obitelj kapetana Miškića ne odustaje od potrage, zahvalna svima koji su pomogli