Novosti
NEMA SUSTAVA PODRŠKE

Maloljetne trudnice društvo je zapostavilo
Objavljeno 27. prosinca, 2018.
Iz hrvatskih rodilišta godišnje iziđe oko 1000 maloljetnih majki s bebama

U ruci držiš test za trudnoću, koji si kupila potajice, da nitko ne dozna, ili si zamolila prijateljicu da ti ga kupi. Sama si kod kuće u svojoj kupaonici ili možda u prijateljičinoj, u školskom WC-u ili u stanu svoga dečka. Shvaćaš da je test pozitivan. Dobrodošla među jednu od stotine tinejdžerica koje zatrudne svake godine - poruka je ovo koja na internetskoj stranici www.maloljetni-roditelji.net već pet godina dočekuje maloljetne trudnice i roditelje te ih savjetuje i pruža im podršku u sklopu projekta udruge "Korak po korak".


Iako su maloljetničke trudnoće u hrvatskom društvu i dalje tabu-tema, službeni podatci HZZO-a upozoravaju kako godišnje iz hrvatskih rodilišta iziđe oko 1000 maloljetnih majki s bebama u naručju, dok između 150 i 200 maloljetničkih trudnoća bude prekinuto u zakonskom roku. Sustav koji bi im pružao podršku ne postoji, a vrata Svjetovališta udruge "Korak po korak" jedina su na koja mogu pokucati nakon što ustanove trudnoću. Sjedište Savjetovališta je u Zagrebu, no navedena internetska stranica i stručnjaci koje okuplja dostupni su svima onima kojima je Savjetovalište fizički predaleko. A kolika je ona postala važna platforma za maloljetne trudnice i roditelje najbolje govori podatak da je u proteklih pet godina zabilježno čak 650.340 pregleda stranice i ukupno 266.910 posjetitelja, pri čemu je čak 35 posto posjeta dolazilo iz zemalja u okruženju.

Neplanirano i neželjeno

- Maloljetničke trudnoće i roditeljstvo najčešće su neplanirani, a često i neželjeni. Uz njih se nerijetko vežu brojni socijalni rizici kako za maloljetne roditelje tako i za njihovu djecu. Trudnoća i porod naglo mijenjaju uobičajeni život maloljetnih djevojaka, suočavajući ih s nizom problema, od neprihvaćanja u obitelji, prekida školovanja i napuštanja od partnera do teškoća u prilagođavanju i prihvaćanju svoje nove životne uloge. Tim stručnjaka okupljenih na portalu www.maloljetni-roditelji.net svojim savjetima nastoji osigurati odgovore na sva pitanja s kojima se mladi roditelji susreću i na godišnjoj razini provede više od 1000 online savjetovanja. Aktivnosti internetskog portala omogućavaju da usluge informiranja, savjetovanja i podrške maloljetnim trudnicama i roditeljima budu dostupne za područje cijele Hrvatske, no vidljivo je da više od trećine posjetitelja ove stranice čine korisnici iz susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine i Srbije. Očito je kako usluga namijenjenih maloljetnim trudnicama i roditeljima nedostaje i na razini regije. Statistički podatci portala dokaz su da je mladima itekako potrebna ovakva platforma na kojoj nam se mogu obratiti s punim povjerenjem znajući da ćemo im pomoći konkretno, savjetima i podrškom. Zadovoljni smo jer nam te brojke govore da uistinu i ispunjavamo očekivanja svima koji trebaju pomoć. Ipak, one su nažalost i pokazatelj da je potrebno puno veće zalaganje svih institucija, ali i društva i okoline u kojoj mladi odrastaju, kako bi ih se pravilnom, pravovremenom i potpunom edukacijom osvijestilo o važnosti odgovornog spolnog ponašanja - kaže izvršna direktorica Udruge roditelja "Korak po korak" Silvija Stanić.


Dodaje kako pomoć traže trudne djevojke u raznim situacijama, s raznim problemima i pitanjima.
Šok za obitelj

- Najčešće nam se obrate kada otkriju da su trudne i nisu sigurne što napraviti - zadržati li dijete ili prekinuti trudnoću. Naši im stručnjaci tada pomažu da donesu odluku s kojom će moći živjeti. To nije uvijek za svakoga ista odluka i ona ovisi o brojnim čimbenicima. No, važno je naglasiti da mi ne zagovoramo ni jednu opciju i ne nagovaramo ih ni na što. I što one god da odluče, mi smo tu da im pružimo podršku. Potom nam dolaze djevojke koje su u kasnoj fazi trudnoće i kod kojih je posve sigurno da će roditi i tu pomažemo oko najrazličitijih pitanja. Najčešće su to narušeni obiteljski odnosi jer maloljetničku trudnoću nitko ne želi, nitko ne planira i ona je šok kako za sve mlade, tako i za njihove roditelji. Treba puno podrške cijeloj obitelji da prebrodi situaciju u kojoj se našla. Pomažemo i djevojkama oko narušenih partnerskih odnosa s ocem djeteta. Obično je tu riječ o kratkim i nestabilnim vezama. Djevojkama koje dođu nakon što su već odlučile zadržati trudnoću treba pak pomoć oko komunikacije sa školom i podrška oko nastavka i završetka školovanja. Nekada škole izađu u susret pa učenicima prilogode program i gledaju kako će im olakšati da završe školovanje, a neke škole nemaju razumijevanja. Tu se mi uključjemo. Imamo osjećaj da smo u konačnici kao ljepilo koje pokušava koordinirati razne sustave - zdravstveni sustav, socijalnu zaštitu, pitanje ostvarivanja roditeljskih prava, završetak školovanja - objašnjava Stanić.

- Dolaze nam djevojke od 13 godine nadalje. Dolaze odlične učenice iz gimnazija, ali i druge krajnosti, odnosno djevojke koje nisu baš toliko zainteresirane za školu. Djevojke iz malih mjesta do velikih gradova, iz skladnih i disfunkcionalnih obitelji. Nema pravila. No, imaju nešto zajedničko kada nam dolaze - nisu do kraja svjesne što im se događa i što ih čeka. Posebno one koje situaciju gledaju kroz ružičaste naočale, odnosno one koje trudnoću vide kao priliku da učvrste svoj partnerski odnos s dečkom. No, treba naglasiti da ima i puno slučajeva djevojaka koje s 15-16 godina pokazuju veliku zrelost i odgovornost i preuzimaju brigu i o sebi, a kasnije i o djeci - zaključuje Stanić.


Ivana Solar
200

maloljetničkih trudnoća bude prekinuto godišnje
Rizično ponašanje
Velik broj posjetitelja internetske stranice www.maloljetni-roditelji.net čine mladi koji se javljaju s upitima zbog rizičnih spolnih aktivnosti, pri čemu brojna pitanja upozoravaju na zabrinjavajuću neinformiranost mladih o reproduktivnom zdravlju i odgovornom spolnom ponašanju. "Upiti poput Mogu li ostati trudna ako je na prstima ostalo sperme? Mogu li ostati trudna ako smo se dirali preko gaćica? Trebam li popiti pilulu za dan poslije? na portalu se postavljaju svakodnevno", kažu iz Udruge.