Regija
KOMUNALNA INFRASTRUKTURA U 2019.

Kreće projektiranje bazena, vrijednih oko 20 milijuna kn
Objavljeno 27. prosinca, 2018.
Bit će pripremljeni i projekti za rekonstrukciju Vinkovačke ulice te ulica Braće Radić, Mladena Pozajića, Vojne krajine...
ŽUPANJA - Iako je Gradsko vijeće još početkom srpnja donijelo odluku o kreditnom zaduženju Grada Županje na iznos od 12 milijuna kuna za financiranje investicijskih projekata, potrebne suglasnosti stigle su tek ovih dana pa će i projekti planirani za 2018. biti realizirani u sljedećoj godini.Riječ je o rekonstrukciji Ulice dr. Ante Starčevića, izgradnji ceste i oborinske odvodnje u gospodarskom području prema kogeneracijskom postrojenju elektrane koje se gradi iza Same Deutz Fahr Žetelica i rekonstrukciji ceste u naselju Obla odvojak I, II, III i IV. To će ujedno biti i najveće investicije u Županji kada je riječ o gradnji komunalne infrastrukture u 2019. godini. Sredstva će se osigurati iz kunskog kredita bez valutne klauzule kod HPB-a po fiksnoj kamatnoj stopi od 1,75 posto godišnje na rok otplate od osam godina.

Starčevićeva u siječnju
- Starčevićeva će biti započeta sredinom siječnja jer nam građevinska dozvola istječe 28. veljače i nadam se da će do kraja lipnja sljedeće godine radovi biti završeni – pojašnjava Josip Nikolozo, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Grada Županje. Ondje je predviđeno kompletno uređenje javne površine, gradnja nogostupa s obiju strana ulice, zatvaranje kanala i rješavanje problema oborinske odvodnje te rekonstrukcija prometnice. Radove će, kao i na izgradnji ceste u gospodarskoj zoni, izvoditi tvrtka Strabag, koja je izabrana na javnom natječaju.

Nikolozo napominje da će u sljedećoj godini aktivnosti Grada biti usmjerene na izradu projektne dokumentacije za investicije koje će krenuti u 2020. godini. Za projektiranje je proračunom predviđeno milijun kuna. Radit će se glavni projekt i ishoditi građevinska dozvola za izgradnju gradskih bazena. Stiglo je idejno rješenje i procijenjena vrijednost izgradnje i uređenja bazena iznosi oko 20 milijuna kuna s PDV-om, a točan iznos znat će se nakon izrade glavnog projekta. Gradonačelnik Županje Davor Miličević kaže da će se određena sredstva nastojati povući iz europskih fondova, preko Ministarstva turizma, ali napominje da u konačnici uvijek ostaje mogućnost kreditnog zaduživanja Grada, no o tome će se tek odlučiti. Bazenski kompleks s popratnim sadržajima trebao bi se prostirati na 15.000 četvornih metara i protezat će uz savski nasip.

U planu je i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju nekoliko gradskih ulica.

Pristup bazenima
U Vinkovačkoj će se pristupiti kompletnom uređenju javne površine, ceste, kolnih prilaza i rješavanju oborinske odvodnje, a tu su i ulice Braće Radić i Mladena Pozajića te Ulica Vojne krajine, koja će biti prilazna cesta prema gradskim bazenima. Nikolozo pojašnjava da će se isprojektirati cesta između zgrade srednje škole, takozvanog ŠUP-a, i Ribljeg restorana. Ondje je prostornim planom predviđena još jedna pristupna cesta koja će se spajati s Ulicom Vojne krajine i uspostavit će se kružni tok. A sve će to, napominje, biti u funkciji gradskih bazena. U sljedećoj će se godini puno pozornosti posvetiti održavanju javnih površina i kanalske mreže. Grad će od 1. siječnja sufinancirati i troškove funkcioniranja i rada novootvorenog reciklažnog dvorišta, za što je u proračunu predviđeno 300 tisuća kuna kako bi se što više rasteretilo građane. Predviđena su i sredstva za rekonstrukciju hidrantske mreže radi uklanjanja određenih nedostataka, što je nužno. U sljedećoj će godini na red doći i dio ulice Veliki kraj, od Aleje Matice hrvatske do kružnog toka kod Komunalca. Uredit će se javne površine, postaviti rubnjaci uz kolnik, riješiti oborinska odvodnja i kolni prilazi prema kućama te urediti parkirališta pred lokalima.

Marija Lešić Omerović
Uređenje vrtića u naselju Šećerana
Nagodinu kreće i uređenje dislociranog objekta Dječjeg vrtića “Maslačak” u naselju Šećerana. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prilikom raspodjele sredstava za sufinanciranje projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima u 2018. “Maslačku” je odobrilo 637.909 kuna. Radove će, kako doznajemo od pročelnika Josipa Nikoloze, sufinancirati i Grad iznosom od 322 tisuće kuna. Osigurat će se iz sredstava komunalne naknade, što je omogućio novi Zakon o komunalnom gospodarstvu.
Zamjena cijevi
Županjski Komunalac će i u 2019. godini nastaviti radove na zamjeni azbest- cementnih cijevi u vodovodnoj mreži radi osiguranja kvalitetnije distribucije vode do krajnjeg potrošača. U pojedinim dijelovima grada cijevi su stare više od 30 godina, dotrajale su i često pucaju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike