Dome slatki dome
TVRDI DRIJEN U VRTU

Nisko drvce zlatnog cvata kao iz bajke
Objavljeno 27. prosinca, 2018.
Tvrdi drijen može biti star i do dvije stotine godina. Uglavnom nije izbirljiv što se tiče tla, vrlo sporo raste, zaobljene krošnje

Tvrdi drijen je prekrasan od cvatnje do doba kada lišće počinje otpadati. U proljeće zameće plodove koji su prvo zeleni, a onda, na pozdrav ljetu, sramežljivo, a potom intenzivno počinju dobivati boju stida - crvenu boju ili boju mira - žutu. Tijekom zime njegovi okrugli cvjetni pupovi podsjećaju na bisere.


Drijen raste kao samonikla vrsta u Hrvatskoj. Ovo listopadno drvo ili grm ima dekorativnu ulogu, no plodovi imaju veliku ljekovitu i prehrambenu vrijednost. Drijen (Cornus mas), pripada u porodicu Cornaceae ili drijenovke. Poznat je još pod nazivima drenina, bila svibovina, crveni drijenak, drenak, drenić, drenjula, drinika, drinovina, rumeni dren, šupaljka. Na području cijele Hrvatske samoniklo rastu vrste Cornus mas i Cornus sangunea, dok je Cornus hungarica primjećena na području nizinske Hrvatske te na sjeveru sredozemne Hrvatske.


Vrsta Cornus alba raste u gradskim sredinama.
Stablo ili grm

Tvrdi drijen je do 10 m visoko stablo ili do 5 m visok grm koji prirodno raste u srednjoj i južnoj Europi, Maloj Aziji i na Kavkazu. Zaobljene je krošnje. Kora je na mladim stablima cijela i žućkasto-siva, a na starijim raspucana u svijetlosmeđe ljuske Kora mu je svijetlosmeđa, sitno ispucana. Izbojci su ravni, tanki, šiboliki, prileglo dlakavi, u nodijima malo splošteni, dvobojni, s osvijetljene strane ljubičasto-crveni, s druge zeleni, posuti krupnim,, smeđim lenticelama. Kratki izbojci su brojni na starijim grančicama. Pupovi su nasuprotni, a razlikuju se lisni i cvjetni. Lisni pupovi su zelenkaste do smeđe boje, prileglo dlakavi, dugačko ušiljeni, nisu pokriveni ljuskama. Vršni pup je malo veći od postranih, splošten i izduženo jajast. Postrani pupovi priklonjeni su uz izbojak, jajasti, s unutrašnje strane ravni, s vanjske malo izbočeni. Cvjetni pupovi se nalaze na vrhovima kratkih izbojaka, na kratkim stapkama s ljuskastim listićima, obrnuto jajasti ili kuglasti, pokriveni s dva para pustenastih, zelenkastosmeđih ljusaka. Ožiljak otpalog lista je polumjesečast, na jako uzdignutom lisnom jastučiću, ima tri traga provodnih snopića. Lišće je nasuprotno, dugačko ušiljeno, dugo 5 do 8 cm, široko 3 cm, u kutovima žila ima čuperke bijelosivih dlačica. Listovi imaju 3 do 5 srpastih žila. Četveročlani cvjetovi su sitni i žuti, ima od desetak do preko dvadesetak cvjetića u štitcu. Plod je drenjina. Zrela je u kolovozu i rujnu.

Orezivanje nije nužno

Idealna je vrsta za male vrtove. Nisko je drvo ili grm koje jako sporo raste. Zbog takvih njegovih osobina, uz pravilnu njegu, dugo može biti sastavni dio vašega vrta. Uzgaja se zbog cvijeta, ali i ploda. Postoje kultivari žutog ploda i crvenog ploda, onog malo sitnijeg ili onog nešto krupnijeg.


Tvrdi drijen može biti star i do dvije stotine godina. Uglavnom nije izbirljiv što se tiče tla. Korijenov sustav je dobro razvijen i prodire duboko u podlogu. Uspijeva na sunčanim položajima ili u polusjeni. U proljeće orezivanje nije nužno i treba orezati samo suhe grane. Ima jaku izbojnu snagu iz panja. Prije jesenje sjetve sjeme nije potrebno stratificirati. Ipak, bolje ga je, uloženo u vlažan pijesak, držati u najdonjoj ladici hladnjaka sva tri zimska mjeseca. Zatim ga treba dvanaestak sadi držati u vodi sobne temperature i tek tada sijati. Literatura kaže kako sjeme posijano u proljeće preleži godinu do dvije dana.
Pčele vole svratiti na tvrdi drijen. Ptice vole zobati njegove plodove. Stoga, tvrdi drijen u vrtu znači prizivanje života u vrt. Kukci i ptice su blagodat za svaki, pa i ukrasan vrt. Stoga, u kolovozu i rujnu kada budete skupljali drenjine za sok ili toliko cijenjen pekmez, ostavite desetinu ploda drugim živim bićima vašeg vrta. Zahvala će stići indirektno.
Jasminka Knežević
Božićno drvce u posudi
Ako ste se odlučili za živo božićno i novogodišnje drvce te ga nakon blagdana planirate presaditi u vrt, vodite računa o tome da ne ostane predugo u zatvorenom i zagrijanom prostoru našeg doma. Dok boravi u sobi, trebalo bi ga redovito zalijevati i po mogućnosti taj prostor ne grijati previše.

Kad stablo odigra svoju božićnu ulogu, iznesite ga van na zaklonjeno mjesto, kako bi se aklimatiziralo pa ga presadite tek nakon toga. Ne zaboravite, veliko crnogorično drvo imat će problema u malom vrtu te radije u njega posadite neku od brojnih patuljastih, spororastućih ukrasnih četinjača. Oko njih postavite veće kamenje kako biste dobili dojam kamenite padine, a možete ih i osvijetliti žaruljom širokog spektra svjetla kako biste dobili pravi šumski ambijent.
Što učiniti s božićnim drvcem nakon blagdana
Sve više građana odabire za ukrašavanje svojih domova za božićne i novogodišnje blagdane božićno drvce posađeno u tegli. Takvo drvce iz posude može se presaditi na otvoreno i tako dobiti novu ulogu i uz adekvatnu njegu poslužiti za još koje ukrašavanje za blagdane. Bilo bi dobro ako stanujete u stanu, odnosno nemate mogućnosti posaditi drvce u svoj vrt da unaprijed isplanirate kome ćete ga darovati.

Osim pravilne sadnje, uspjeh sadnje imat će ponajprije biljke koje su uzgajane u loncu (rasadniku), te su tako uspjele razviti čvrstu korijenovu balu. Stoga svakako prije presadnje, a ubuduće i pri samoj kupnji, provjerite da li je drvce u posudi raslo (uzgajano) ili je netom prije izvađeno iz zemlje i ugurano u posudu. Takvo drvce osim snažnog glavnog korijena, sitnog vlaknastog gotovo i nema i teško da će takvo drvce preživjeti. Kako bismo smanjili temperaturni šok koji je biljka doživjela u grijanom prostoru, potrebno je što prije biljku iznijeti van. Ako je moguće, prije nego što je posadimo vani, treba je ostaviti u nešto hladnijem i svjetlijem prostoru (natkrivena terasa, balkon, osvijetljena garaža) nekoliko dana pa čak i tjedana kako bi se biljka aklimatizirala. Nakon što se biljka aklimatizirala slobodno je presadite van u vrt, naravno uz uvjet da tlo nije smrznuto.
Nisko je drvo ili grm koje jako sporo raste
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike