Osijek
POLNOĆKU U KONKATEDRALI PREDVODIO NADBISKUP U MIRU MARIN SRAKIĆ

„Božić je Božji poljubac čovjeku!“
Objavljeno 25. prosinca, 2018.
„Pokušajmo učiniti od ovoga grada Betlehem, Grad kruha, grad gdje će svaki stanovnik naći sebe, svoje zadovoljstvo za kojim teži i svojim životom“
„Božić je Božji poljubac čovjeku. Taj poljubac nije samo znak i svjedočanstvo očinske Božje ljubavi, nego dar i predanje njegovog Sina, poruka je koju je  predvodeći misu polnoćku u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla osječkim vjernicima  odaslao đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić. Uz nadbiskupa u miru, euharistijsko slavlje su koncelebrirali biskupski vikar za pastoral grada Osijeka i dekan KBF-a u Đakovu mons. dr. Vladimir Dugalić, te župnik Konkatedrale  i dekan Osječkog zapadnog dekanata mons. Adam Bernatović, svećenik u miru Vladimir Mikrut, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata Domagoj Lacković te župni vikari Robert Almaši i Zlatko Hnatešin.
 - Što mi to danas slavimo? – upitao je nadbiskup Marin na početku svoje propovijedi  - Je li to završetak jednomjesečne trke po trgovinama koja je zabrinula brojne roditelje, supruge, prijatelje i stanjila novčanike i osiromašila obiteljski budžet? Je li to završni koncert božićnih pjesama koje još od početka adventa ječe po našim selima i gradovima? Je li to vrhunac narodnih običaja koji se iz godine u godinu ponavljaju i koji sve više blijede u svojoj privlačnosti i sadržaju? Vjerujem da bi većina od vas ovdje prisutnih odgovorila  da smo se ovdje sabrali da ponovno čujemo radosnu vijest što su je proglasili anđeli „Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist, Gospodin.“  Izvan toga nema Božića, poručio je nadbiskup Marin.
Nadbiskup je povodom slavlja Božića podsjetio i kako je  Isus  rođenjem od žene  došao u radikalno srodstvo s čovjekom, a to srodstvo trajni je i neiscrpivi izvor nade te kako izvještaji o Isusovu rođenju i djetinjstvu često pozivaju „Ne bojte se!“. - Ako je suditi prema novinskim napisima i glavnim vijestima, život u našoj domovini mogli bismo staviti pod jedinstven nazivnik pod imenom Crna kronika. No,  Božić od nas  traži da ponovno oživimo i produbimo svoju svijest o ljubavi Boga. Hajdemo dakle do Betlehema jer od kršćanskog Božića nećemo doživjeti ništa ne budemo li pošli k Betlehemu, na izvor nade i prave radosti i njima nadahnuti ostvarivali sebe u obitelji, društvu i Crkvi. Nailazimo na poteškoće, nedorečenosti. Nailazimo na takve situacije da mnogi jednostavno ne vide svoju egzistenciju ovdje, u ovome gradu. Betlehem na hebrejskom znači  „Kuća kruha“. Pokušajmo učiniti od ovoga grada Betlehem, Grad kruha, grad gdje će svaki stanovnik naći sebe, svoje zadovoljstvo za kojim teži, koje je zaslužio i svojim životom, svojim rođenjem, radom, svojim ulaganjem u ovaj grad, u ovaj narod, poručio je nadbiskup u miru.
Nadbiskup Marin uputio je potom božićnu čestitku uime nadbiskupa Đure  Hranića i cijele Nadbiskupije. Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti konkatedralni zbor pod vodstvom s. Branke Čutura, uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića. N.Z.Eberhard
Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

Najčitanije iz rubrike