Mozaik
BOŽIĆNI OBIČAJI U SLAVONIJI I BARANJI

Post, slama, darovi, polnoćka i bogata trpeza
Objavljeno 24. prosinca, 2018.

Čim se oglase prvi pijetli na Badnjak, selom se čuju koraci i udaraju plaha dječačka srca, krećući u položaje. Selo još uvijek spava. Tek, ponegdje nazire se svjetlo, tamo je zasigurno stigao položaj. Običaj je to na Badnjak da u kuću prvo dođe muško, donoseći joj sreću u novom ljetu. Božićni je to običaj iz Budrovaca kod Đakova, a tradicionalni doček i proslavu Božića njeguju i druga sela Slavonije i Baranje. Pri ulasku se pozdravljalo: "Faljen Isus! Čestitam vam Badnjak, Adama i Evu", a domaćin bi odgovarao: "Bio živ i zdrav". Položaj uzima tronožac ili šamlicu, sjeda na pol kuće i kaže: "Kucilo se, macilo se, prasilo se, janjilo se, jarilo se, ždribilo se, teljilo se, kotilo se, leglo se. Kolko ima na nebu zvizdica, tolko bilo u dvoru pilića…pi, pi, pi". Domaćini ga posipaju kukuruzom, žitom, zobi, te ga daruju prigodnim darovima od kojih su najčešće dobivali jabuke, orahe, novac, a ako je veća rodbina, dobio bi oko vrata i kobasicu. Običaj položaja još uvijek živi u onom istom praiskonskom obliku.

Badnjak je tijekom dana prolazio kao i svaki drugi dan, radilo se po kući, pripremalo, jelo se posno, pila se medena rakija, a do prvoga sumraka sve je moralo biti gotovo i savršeno. Oko 17 sati domaćin s punim amom slame na leđima kuca na vrata, obično s fenjerom u ruci, a ukućani odgovaraju “Slobodno”. Spušta slamu na sobu, a žena, koja ju je pri ulasku blagoslovila svetom vodom, s hrpe uzme slame te je stavlja na stol u obliku križa i prekriva stolnjakom. Slama se prekrivala asurama, šarenicama i dekama i na njoj se čekala polnoćka i spavalo o Božiću. Kitilo se i božićno drvce s jabukama, pozlaćenim orasima, kolačićima. Večera se servirala nakon što se unijela slama. Na Badnjak se večerala paradajz čorba, riba i štrudla sa sirom, bilo je obilje voća i kompota, medene rakije i vina, te se tako čekala polnoćka, pjevajući božićne pjesme i odlazeći rodbini i susjedima. Na polnoćku su odlazili iz kuće svi, osim jako starih i bolesnih. Oduvijek se znalo tko gdje stoji: muški svijet, djeca, bake u klecalima. U središnjem dijelu crkve pet redova djevojaka počešljanih u cupove. Zatim snaše; blista zlato šamija i svjetlucaju ogledalca na glavama. Muškarci u štrikanim rekljama, rajtoznama, šokačkim kapama, možda šubari, rekljama sometnim s kožicom i zimskim kaputima. Poslije polnoćke, svi bi si čestitali Božić.

U Baranji bi badnji običaji počeli u rano jutro unošenjem slame u kuću u kojoj su djeca uoči polnoćke tražila zaostalo klasje i kukuruz što je simboliziralo želje za plodnom godinom. Seljaci su voljeli isticati svoje blago pa se pod stolom znalo naći i opreme za stoku - kandžije i arnjevi. Paljenjem adventskih svijeća počinjao je običaj badnjačkog posta uz ribu ili posni grah. Svi su stajali oko stola ispod kojeg je bila slama i čekali da otac ili did uđe u kuću sa zdjelom ili tanjurom žitarica. Čim je otvorio vrata rekao je "Faljen Isus, čestit Božić", na što mu žena odgovori: "Živi i zdravi bili svi zajedno s tobom". Slijedila bi molitva nakon koje je domaćin žlicom vina gasio svijeće na stolu. Na Badnjak se jela sušena riba i posni rezanci, rezao se božićni kruh podliven s par kapi vina, a djeca čekala božićno drvce koje je donosio anđel. Vrhunac Badnjaka bila je polnoćka u crkvi u koju su žene, kao i danas, oblačile srdomu, a muškarci kožuv. Nakon ponoćke i prestanka posta večerala se ponajprije pača (hladetina). Na Božić je za ručak bila piletina, plesalo se i pjevalo uz gajde i diple. Na slami su se djeca valjala i spavala sve do Tri kralja.

Kako god ga slavili i bilo to u Slavoniji, Baranji ili negdje daleko od doma, želimo vam sretan Božić!

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

FESTIVAL POČINJE ZA MANJE OD MJESEC DANA

Na Exitu The Cure i tisuće umjetnika na 40 pozornica i zona

JEDAN OD TROJICE ČIJU HRABROST POKAZUJE SERIJA “ČERNOBIL”

Jedan od junaka, inžinjer Oleksij Ananenko, danas živi od 2.750 kuna mirovine

DO 22.LIPNJA 70 NASLOVA IZ 32 ZEMLJE

Počeo 12. Festival mediteranskog filma Split

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LJETNA PRODUKCIJA CHEERLEADING KLUBA MA&KO

Čak 130 plesačica izvelo je 17 sjajnih koreografija

2

ODRŽANA MANIFESTACIJA ‘’PEDALA, ŽLICA, TAMBURICA’’

Sjajna promocija zdravog
života i ljepota Slavonije

3

PJESME PODRAVINE I PODRAVLJA U PITOMAČI

‘’Podravina od cvijeća
tkana’’ dobila nagradu