Zdravlje
NUTRICIONIZAM

Hrana za dobro raspoloženje, protiv depresije
Objavljeno 24. prosinca, 2018.
Postoje dani kada se osjećamo umorno, iscrpljeno, dekoncentrirano i bezvoljno. Međutim, prema riječima nutricionista, pametnim odabirom namirnica možemo poboljšati raspoloženje. Evo i na koji način. Kada smo pod stresom, trošimo veće zalihe vitamina i minerala. I ako se pravilno hranite, u razdobljima povećanih psihičkih ili fizičkih napora potrebno je unositi više vitamina i minerala. l u stresnim razdobljima izbjegavajte kavu, crni i zeleni čaj, colu i energetska pića, kao i alkohol. Rafinirani šećer i kofein (osnovni sastojak cole i energetskih pića) izazivaju brze uspone i padove šećera u krvi, što je veliki šok za organizam.

HRANA ZA SPOKOJ
Šećer i škrob u ugljikohidratima povećavaju razinu serotonina u mozgu i donose nam dobro raspoloženje i mir. Jedite integralnu tjesteninu, integralni kruh, integralnu rižu, grah, krumpir, voće, povrće...

Složeni ugljikohidrati biljnog podrijetla, posebice krumpir, integralne žitarice, kruh, riža, kokice i med sadrže triptofan koji tijelo pretvara u serotonin, što je prirodno sredstvo protiv depresije. Ugljikohidrati potiču otpuštanje inzulina u krvotok, a inzulin čisti put triptofanu da dođe do mozga i pretvara se u hormon spokoja - serotonin. To nam daje osjećaj mira i zadovoljstva, omogućava normalan san, smanjuje apetit i podiže prag boli. Ako ste nervozni i uznemireni, izbjegavajte kavu i sve energetske napitke s kofeinom, crni i zeleni čaj.

PROTIV DEPRESIJE
Jedite složene ugljikohidrate, crni kruh, integralnu tjesteninu i rižu, suhe smokve i kajsije, grah. Nužna je i folna kiselina koje ima u tamnozelenom lisnatom povrću (npr. špinat), selena ima u sjemenkama suncokreta, luku, feferonima, tunjevini. Nedostatak folne kiseline (folacina) jedan je od uzroka depresije jer surađuje u stvaranju serotonina. Folna kiselina ubraja se u vitamine B-kompleksa i može se dodavati u tabletama. Ako ste tužni, izbjegavajte alkohol jer je depresor živčanog sustava, što znači da pojačava depresiju.J.Kn.
Najčitanije iz rubrike