Ekonomija
ANALIZA HRVATSKE IT INDUSTRIJE

Sektor s više od 28.000 radnika i visokim plaćama
Objavljeno 22. prosinca, 2018.
Hrvatska IT industrija u 2017. godini ostvarila je ukupni prihod veći od 21 milijardu kuna, od čega je šest milijardi došlo iz izvoza. Sektor se lani sastojao od 4649 tvrtki, što je 4 posto ukupnog broja tvrtki u zemlji i 28.347 radnih mjesta, s tim da broj zaposlenih u posljednjih pet godina raste prema prosječnoj stopi od 8,5 posto. Prosječna mjesečna netoplaća dosegnula je 7722 kune, što je za 44 posto više od prosjeka ostatka gospodarstva. Podaci su to iz analize hrvatske IT industrije 2008. – 2017. koju je naručilo Udruženje za informacijske tehnologije Hrvatske gospodarske komore.

"Važno je da svi zajedno budemo svjesni realnosti stanja u našoj IT industriji i da ovi rezultati posluže gospodarstvenicima u planovima razvoja", istaknuo je u petak na predstavljanju istraživanja potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš dodavši da će fokus rada biti na povezivanju IT sektora s drugim tvrtkama u Hrvatskoj.

Predsjednik Udruženja za IT HGK Nikola Dujmović naglasio je kako će studija pomoći tvrtkama u njihovim strategijama, ali i u suradnji sa stranim partnerima. "Mi smo prisiljeni biti globalno kompetitivni ako želimo izvoziti, a imamo i primjere tvrtki koje to dokazuju. Tužna strana priče je da smo u donjoj trećini što se tiče razvoja IT sektora na razini EU-a. Na nama je da pokušamo s ovim relevantnim podacima poboljšati situaciju kroz suradnju s državom", poručio je Dujmović. D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike