Novosti
DOGRADONAČELNIK I DALJE PROZIVA

HKS: Milaković treba odstupiti s dužnosti
Objavljeno 20. prosinca, 2018.
Vukovarski dogradonačelnik ustvrdio je kako se svakodnevno suočava s ignoriranjem gradonačelnika te mu je zato otežan rad

Vezani članci

VERBALNI OBRAČUN NA SJEDNICI VIJEĆA ZBOG PITANJA O SPOMENIKU

Vukovarski dogradonačelnik akciju “Oluja” nazvao etničkim čišćenjem

Kada se nekom ne sviđa ono što govorimo, onda se poziva na zabranu našega rada i nameće nam dodatne uvjete za političko djelovanje - rekao je u srijedu na konferenciji za novinare dogradonačelnik Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković.


Naveo je kako je izjavu o "Oluji" na sjednici Gradskog vijeća dao kada je govorio o uhićenjima Srba te da su ljudi koji upravljaju i gradonačelnikom i javnim mnijenjem, koji imaju želju za osvetom, a ne za pravdom, žalili što se i u Vukovaru nije dogodila "Oluja". Dodao je kako se u Vukovaru govori samo o žrtvama čiji su egzekutori isključivo pripadnici srpskog naroda i netočnom nazvao ocjenu gradonačelnika Ivana Penave kako su srpske civilne žrtve bile posljedica velikosrpske i četničke agresije. Pokazao je popis s 42 imena onih koje drži civilnim žrtvama rata srpske nacionalnosti.


Prema njegovim riječima, Srbe se najlakše etiketira na način da ih se nazove velikosrbima, u situacijama kada zastupaju ostvarivanje prava na uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, kulturu i veze s matičnom državom Srbijom. "U Hrvatskoj se puno govori o izborima u BiH i izboru Željka Komšića, a mi u Gradskom vijeću imamo tri ‘komšića‘ koji su izabrani s liste HDZ/HKS. Proziva me Predrag Mišić, koji za godinu i pol nije progovorio ni o jednoj temi koja se tiče srpske zajednice, a u Vijeće je došao glasovima pripadnika hrvatskog naroda i možda drugih manjina", naveo je i ustvrdio kako se svakodnevno suočava s ignoriranjem gradonačelnika te mu je u tim uvjetima otežan rad i njegovo se mišljenje ne uvažava.


Na upit zašto političke stranke sa srpskim predznakom nisu dobile dovoljno glasova, pa se "srpska kvota" popunjavala kandidatima drugih stranaka, odgovorio je kako politički prostor nije motivirajući za Srbe.


"Problem je i politika srpske zajednice i ne treba bježati od odgovornosti, posebno od odgovornosti SDSS-a, čija je politika potrošena. Srbi nisu vidjeli da su njihovi stavovi zastupljeni i okrenuli su se drugim građanskim političkim strankama", rekao je Milaković.


Konferenciju za novinare održala je i vukovarska organizacija Hrvatske konzervativne stranke, zatraživši od Milakovića da podnese neopozivu ostavku. "On negira temelje države Hrvatske, ne poštuje Deklaraciju o ‘Oluji‘, negira i manipulira činjenicama o Domovinskom ratu. Zbog tih izjava tražimo podnošenje neopozive ostavke na mjesto zamjenika gradonačelnika. Držimo kako osoba koja ne poštuje temelje ove države ne bi smjela predstavljati određenu instituciju na lokalnoj ili državnoj razini", rekao je Filip Sušac, predsjednik GO HKS-a, ističući kako Milaković sije mržnju, negira sve vrijednosti proistekle iz Domovinskog rata te unosi dodatni razdor između većinskog hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine u Vukovaru.


Gradski vijećnik Predrag Mišić ponovio je kako Milaković nema pravo govoriti u ime srpske zajednice u Hrvatskoj. "Mnogi Srbi, među kojima i ja, bili su hrvatski branitelji i branili domovinu te na vlastitoj koži osjetili velikosrpsku politiku", naveo je Mišić.
Predsjednik HKS-a i zamjenik gradonačelnika Vukovara, Marijan Pavliček, referirao se na nedolazak vijećnika SDSS-a na posljednju sjednicu Gradskog vijeća i njihovo priopćenje u kojem, između ostalog, optužuju vijećnike HKS-a da ih vrijeđaju. "To je apsolutna laž. Ako netko vrijeđa ovu državu, to su upravo vijećnici SDSS-a sa svojim ponašanjem. Od mirne reintegracije nisu bili u stanju s aktualnom, ali i bivšim vlastima, položiti vijence i pokloniti se žrtvama na najveće državne blagdane. Nikada ni jedan vijećnik SDSS-a to nije učinio", rekao je Pavliček i naglasio kako Srđan Milaković u 90 posto izjava sije mržnju i netrpeljivost prema hrvatskom narodu te da nije od njega čuo ni jedan prijedlog za rješavanje zajedničkih vukovarskih problema.


Dragana Korpoš
HDZ će tražiti zabranu djelovanja DSS-u
Klub vijećnika HDZ-a priopćenjem je reagirao na izjave pripadnika DSS-a na Gradskom vijeću Vukovara, nazvavši ih šokantnim. "Srđan Milaković i Borislav Nikolić su poznatim govorom mržnje ponovno ‘trljali sol na ranu‘ svim žrtvama velikosrpske agresije te grubo manipulirali povijesnim činjenicama. Pokušali su izjednačiti žrtvu i velikosrpskog agresora, pa čak im i zamijeniti uloge", stoji u priopćenju, uz najavu kako će biti prisiljeni poduzeti sve pravne radnje prema nadležnim institucijama kako bi se zabranilo djelovanje DSS-a u Hrvatskoj.
Najčitanije iz rubrike