Regija
OČEKUJU VINA U SVJETSKOM VRHU

PP Orahovica nakon šest godina započela s ledenom berbom
Objavljeno 19. prosinca, 2018.
ORAHOVICA - Prošlo je šest godina čekanja i traženja idealnih uvjeta, no Poljoprivredno poduzeće Orahovica bilo je strpljivo i dočekalo je da se poklopi. Veliki dan obilježila je ova tvrtka. Naime, nakon šest godina započela je ledena berba najpoznatijeg vina ove tvrtke, zelenog silvanca te graševine. Berače na lokalitetu Martin u Čačincima pozdravili su voditelj Poslovne jedinice voćarstvo-vinogradarstvo Josip Tokić te enologinja Ivana Nemet.
- Nažalost, proteklih godina nismo imali optimalne preduvjete za berbu grožđa ovog iznimno kvalitetnog predikatnog vina, a ove godine imamo tu sreću da nam je vinarska godina zaista sjajna, da su lijepe količine i izvrsna vina i još evo imamo priliku za ledenu berbu. Nikada nismo ostavili veću površinu za ledenu berbu, čak tri hektara ostavili smo za te predikate i očekujemo da bi to mogla biti najbolja i najkvalitetnija vina koja su do sada izašla iz podruma PP-a Orahovica. Moram svakako napomenuti da smo i za dosadašnjim ledenim, izbornim i kasnim berbama osvajali najprestižnija svjetska natjecanja poput Decantera, Mundus vinia, a naš zeleni silvanac ledena berba bio je i hrvatski šampion nekoliko godina – kaže Josip Tokić te pojašnjava kakva je daljnja procedura proizvodnje vina iz ledene berbe.

- Da bismo zadovoljili uvjete, potrebno je da temperatura u kontinuitetu tri dana bude na minimalno -7, da se grožđe bere u potpuno smrznutom stanju i potom u istom takvom stanju prerađuje. Istoga dana nakon berbe grožđe se stavlja u preše, a sam je proces sporiji od onog s redovitim berbama, prešanje može potrajati i po nekoliko dana, a dozrijevanje vina traje od šest mjeseci do godinu dana, što je znatno duže nego kod mirnih vina za redovito tržište. Što se tiče parametara, očekujemo da će šećer biti na nekih 130-140 grama. Treba reći da se mi kao tvrtka inače baziramo na ručnoj berbi, a u ovoj ledenoj berbi to je isključivo i jedino. Tu berbu rade probrani i izučeni berači za tu berbu grožđa, oni biraju grozdove koji su potrebni i bacaju one za koje je procjena da nisu optimalni i zato je ručna berba nužna. Što se tiče rezultata ledene berbe, očekujem da ćemo ubrati do tonu grožđa od čega će biti od 200 do 300 litara vina po hektaru i upravo zbog toga to je vino i dosta skupo. No, tim ćemo vinom, vjerujem, osvojiti svjetski vrh, posebno zato što se nikada do sada nije dogodilo u povijesti da je negdje uspjela ledena berba zelenog silvanca jer je to sorta koja je inače osjetljiva na trulež i teško može dočekati optimalne uvjete. Kad to proizvedemo, bit će to nešto o čemu će se itekako pričati na hrvatskom i inozemnom tržištu - zaključio je Tokić. V.Grgurić
BITI PAŽLJIVI
"Mora doći do kristalizacije vode u soku unutar bobice i dobije se prirodna masa iz grožđa što kasnije rezultira dugom fermentacijom. Moramo biti pažljivi, brinuti se da uvjeti budu maksimalni, ne dopustiti zaraze, moramo biti svakodnevno prisutni u tom vinu. Očekujem da bi vino ove ledene berbe na tržištu moglo biti kroz nekoliko godina", rekla je Nemet.             
Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike