Sport
TOUR OF CROATIA: HRVATI SU MAJSTORI U KVARENJU SVAKE LIJEPE PRIČE

Utrka se nastavlja, na cesti i na sudu
Objavljeno 19. prosinca, 2018.

Nije baš jasno hoće li to biti peto ili prvo izdanje, ali sigurno je da će se biciklistički Tour of Croatia voziti sljedeće godine, od 23. do 28. travnja. Karavana će 2019. obići Hrvatsku, od istoka do juga, vozeći više od 1000 kilometara tijekom šest etapa. Na prvi pogled ništa novo, utrka za 2019. podsjeća na prethodne četiri, no zapravo je puno promjena. A ona prva i najvažnija, utrka ima novog "gazdu".

Novi organizator je tvrtka Thorax d.o.o., odnosno Ivan Črnjarić, koji tvrdi kako je idejni začetnik Toura. Prva tri izdanja Črnjarić je bio event i marketing direktor, nekada je blisko surađivao s proslavljenim hrvatskim biciklistom Vladimirom Miholjevićem, čija je tvrtka Top Sport Events d.o.o. organizirala prethodna četiri izdanja. No bivši poslovni suradnici su se razišli, Črnjarić je utrku kroz Hrvatsku "amenovao" kao svoju i Miholjević je osto bez projekta u koji je uložio mnogo energije, znanja, vremena i rada. Uostalom za Tour of Croatia nagrađen je nizom domaćih i međunarodnih nagrada.

- Peti put u svijet ćemo poslati najljepšu razglednicu Hrvatske i svjedočiti nastupu nekih od najboljih svjetskih biciklista. Još jednom ćemo pokazati kako je Hrvatska najljepša kad se ujedini, kad se utrkom obuhvate svi njezini dijelovi i siguran sam da će građani biti ponosni na ovaj jedinstveni spoj sporta i turističko-gospodarske promocije Hrvatske - izjavio je Ivan Črnjarić te je istaknuo buduću projektnu i snažnu suradnju s Hrvatskim biciklističkim savezom, koji je u "ratu" Črnjarić-Miholjević stao na stranu prvospomenutog. Črnjarić je naglasio i kako će dio prihoda od utrke ići u razvoj hrvatskog biciklizma, posebice mlađih kategorija. Na ovu Črnjarićevu objavu odmah je reagirao Miholjević, koji je imao štošta reći o sljedećem izdanju Toura of Croatia.

- Tour of Croatia za 2019. godinu nema nikakve veze s Tourom of Croatia koji je moja tvrtka Top Sport Events d.o.o. pokrenula i organizirala od 2015. do 2018. godine. Zajedničkih je samo 13 slova koja su sadržana u imenu Tour of Croatia. Ime utrke nije bilo registrirano pri Zavodu za intelektualno vlasništvo, što je iskoristio moj bivši suradnik Črnjarić i u svibnju ove godine zaštitio ime Tour of Croatia kao svoje privatno vlasništvo. To je bio moj naivni propust. Tvrdnja novog organizatora da se radi o petom izdanju utrke je obmana i laž jer je on (tvrtka Thorax d.o.o.) prijavio utrku kao prvo izdanje, što jedino i može - objavio je između ostalog Miholjević.

Hrvati su doista majstori za bacanje ljage na svaku lijepu priču, a Tour of Croatia je vrhunska priča. Utrka je razdvojila nekadašnje suradnike, podijelila javnost i biciklističke djelatnike, saga se nastavlja na cesti, ali i na sudu jer "slučaj Tour of Croatia" dospio je i dotamo.
I. Liović
Od Vukovara do Dubrovnika
Proteklih godina start biciklističke utrke kroz Hrvatsku bio je u Osijeku, ove godine će sportsko-turistički spektakl startati u Vukovaru, a nakon što biciklisti prođu cijelu Slavoniju cilj prve utrke bit će u Osijeku. Prva etapa vozit će se na istoku države, a posljednja završava na samom hrvatskom jugu, u Dubrovniku. Novi organizator i nova ruta, samo se nadamo da će utrka ostati jednako uspješna kao i u godinama kada je njome dirigirao Miholjević.
Najčitanije iz rubrike