Regija
MINIMALNA SREDSTAVA GRADSKOG PRORAČUNA

U energetsku će obnovu zgrada gradske uprave
Objavljeno 19. prosinca, 2018.
NAŠICE

Projekt energetske obnove zgrade našičke gradske uprave ukupne je vrijednosti 6.043.243 kune, od čega je iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda odobreno 3.669.729 kuna. Ostali dio trebao je u cijelosti biti financiran iz gradskog proračuna, no otvorila se mogućnost prijave projekta na sufinanciranje u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a kojim je dobiveno dodatnih 70 posto sredstava. Grad će tako projekt financirati sa 712.060 kuna, što je 11,78 posto ukupnih sredstava.

Zgrada se do sada samo djelomice renovirala, što znači da su problemi parcijalno rješavani, a sada će se obnoviti krovište, ugraditi novi prozori, napravit će se ovojnica te ugraditi novi sustav grijanja i hlađenja. Isto će se napraviti i na zgradi policije koja djeluje u produžetku gradske uprave. Projekt je trenutačno u fazi savjetovanja, nakon čega slijedi proces javne nabave. Početak radova planiran je za početak ožujka 2019. godine, a trebali bi biti završeni do kraja iste godine. Iz gradske uprave najavljuju da u vrijeme renoviranja neće biti zastoja u radu, jer je dogovoren plan djelovanja i preseljenje određenih institucija u druge zgrade.

- Naš je cilj da gradska uprava i druge institucije koje djeluju u zgradi nastave funkcionirati istim tempom. Izrađeni su terminski planovi prema kojima je vidljivo kad se koji dio zgrade renovira i kada je potrebno preseljenje određenog odjela. Dio inspekcija koje djeluju na trećem katu bit će preseljen u druge zgrade zbog cjelokupne obnove krova. Sve je to iskoordinirano na zajedničkom sastanku sa svim institucijama te sam uvjeren da će se sve realizirati prema planu - ističe našički gradonačelnik Josip Miletić.

Cjelokupnom energetskom obnovom zgrade osigurat će se energetske uštede za toplinsku energiju u iznosu od 66,74 posto, uštede na području primarne godišnje energije u iznosu od 57,99 posto, kao i smanjenje emisije CO2 u iznosu od 59,21 posto. Osigurat će se i prelazak iz energetskog razreda F i E u energetski razred B.

- Smanjivanje troškova zasigurno je potrebno, jer moramo voditi brigu o racionalnom korištenju gradskih sredstava, a svaka ušteda je dobrodošla. Osim uštede, ovim renoviranjem dobit će se i na vizualnim i funkcionalnim elementima, no ističem da je ipak najznačajniji podatak da ćemo s minimalno gradskih sredstava, a uz velike iznose sufinanciranja, obnoviti zgradu glavne uprave i policije - zadovoljan je gradonačelnik Miletić.

Spomenuo je i trenutačne energetske obnove u gradu i one koje se planiraju:

- Očekuje se energetska obnova stadiona nogometnog kluba NAŠK, zatim bolnice, u tijeku je obnova srednje škole, a pri samom završetku je i obnova Vrtića "Zvončić". Ivona Ćosić
U vrijeme renoviranja neće biti zastoja u radu, dogovoren je plan preseljenja određenih institucija u druge zgrade
Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike