Crna kronika
KRAĐE U TRGOVAČKIM CENTRIMA

Mobiteli na meti šoping-lopova
Objavljeno 19. prosinca, 2018.
OSIJEK

U predblagdansko vrijeme stvaraju se velike gužve u osječkim trgovačkim centrima. To su prepoznali i lopovi, kojima je gužva idealno okružje za - džeparenje. Policijska uprava osječko-baranjska izvijestila je o dvije krađe koje su se u nedjelju dogodile u trgovačkom centru u Osijeku. U prvom slučaju lopov je iskoristio neoprez 23-godišnjakinje te joj iz nezakopčanog džepa jakne ukrao mobitel vrijedan nekoliko tisuća kuna. Istoga dana, također navečer, još je jedan mobitel ukraden na identičan način, a ovaj je put bez vrijednog mobitela ostala maloljetnica.

Još jedna 23-godišnjakinja na isti je način ostala bez mobitela. Krađa se ovaj put zbila u trgovačkom centru u Osijeku u petak.

S obzirom na povećan broj tzv. džepnih krađa posljednjih dana Policijska uprava osječko-baranjska uputila je građanima nekoliko savjeta koji bi im trebali pomoći da ne ostanu bez vrijednih stvari. Policija savjetuje građane da na mobitel instaliraju aplikacije koje bi mogle pomoći da se ukradeni mobitel locira. "Uvijek koristite PIN i zaključavajte svoj mobitel s pomoću šifre. Također, ne nosite mobitel u stražnjem dijelu hlača. Stavite ga u torbicu ili u unutanji džep jakne", poručuju iz policije.

I drugi vrijedni predmeti na meti su džepara, ponajprije novčanici. "Ne nosite sa sobom veliki iznos gotovine, a iznos koji možete podići karticom na bankomatu limitirajte i nikako uz karticu ne ostavljate PIN. Mnogi ostaju bez novca koji lopovi podižu na bankomatima neposredno nakon krađe", poručuju iz policije.

Građani koji su bili metom kradljivaca to trebaju prijaviti policiji. "Uvijek ima smisla prijaviti ako su vam džepari ukrali novac, mobitel, dokumente ili druge vrijednosti. Prijava policiji može pomoći da druge osobe također ne postanu žrtve istih džepara.

Iz vaših prijava policija dobiva ključne informacije koje joj pomažu da se bori protiv profesionalnih džepara i organiziranih kriminalnih grupa koje se bave džeparenjem", stoji u priopćenju PU osječko-baranjske. "Džepari će vam pokušati odvratiti pozornost tako da će vas upitati za smjer, politi pićem, zatražiti ili ponuditi vam pomoć ili se namjerno zabiti u vas kada ulazite u autobus ili tramvaj", poručuju iz policije.S.Lacić

 
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike