Novosti
VERBALNI OBRAČUN NA SJEDNICI VIJEĆA ZBOG PITANJA O SPOMENIKU

Vukovarski dogradonačelnik akciju “Oluja” nazvao etničkim čišćenjem
Objavljeno 19. prosinca, 2018.
Nekoga to može pogoditi kao što mene pogađaju mnoge stvari koje čujem, rekao je Srđan Milaković

Aktualni sat gradonačelnika na sjednici Gradskoga vijeća Vukovara u utorak je obilježio verbalni rat između predstavnika Demokratskog saveza Srba s jedne te gradonačelnika Ivana Penave i dijela vijećnika HDZ-a i HKS-a s druge strane.

Sve je počelo upitom Borislava Nikolića (DSS) Penavi kako bi prihvatio inicijativu o postavljanju spomen-obilježja na dva mjesta u gradu za stradale vukovarske srpske civile 1991. godine. Penava je odgovorio kako se iza takve inicijative krije gruba manipulacija povijesnim činjenicama i emocijama ljudi.

"Ovo pitanje smatram provokacijom i popriličnom pljuskom svim žrtvama velikosrpske agresije na Vukovar. Moramo shvatiti da se sve zlo dogodilo zbog pretenzija velikosrpske politike koja je potvrđena i u Haagu i kad vašu političku opciju budem čuo da na takav način govori, kad to budete voljni javno priznati svojim biračima i obiteljima, bit ćete dobrodošli za sve ostalo", rekao je, dodajući kako DSS ima stavove suprotne Ustavu RH i saborskoj deklaraciji o Domovinskom ratu, ali i suprotne činjenicama koje su utvrđene presudama u Haagu. Zatražio je da javno, kao stranka, iznesu stavove i najavio kako će u tom slučaju od upravnih tijela Hrvatske tražiti da ih zabrane kao političku opciju koja je izdanak velikosrpske politike.

Penavin zamjenik iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković (DSS) rekao je, odgovarajući na vijećničko pitanje, kako se akcija Oluja može nazvati etničkim čišćenjem. "Nekoga to može pogoditi kao što mene pogađaju mnoge stvari koje čujem. Ako imate činjenicu da na određenom prostoru više ne živi od 200 do 250 tisuća pripadnika srpske zajednice koji, iako se ta teza iznosi, nisu tijekom Oluje dobrovoljno otišli, onda se to može zvati etničkim čišćenjem", naveo je Milaković, pojašnjavajući kako taj stav ne iznosi u ime vukovarskih Srba, nego kao zamjenik gradonačelnika iz reda srpske zajednice. Istaknuo je kako u Vukovaru vlada antisrpska histerija te da Penava često zaboravlja prava Srba u Vukovaru koji čine trećinu stanovništva grada. "Za njega ‘velikosrbin‘ nije samo onaj Srbin koji je u mišjoj rupi, ne vidi se, ne čuje i nema nikakvih pojavnih oblika. Ne čudi me da nam želi zabraniti rad, ali bi me začudilo kada ne bih na putu kući doživio sudbinu nekih vukovarskih Srba koji se 1991. godine s posla nisu vratili svojim kućama", rekao je.

U pauzi sjednice Penava je izjavio kako Milaković očito provodi velikosrpsku ideologiju i program poznat kao "memorandum 2 SANU-a". Izrazio je žaljenje što mu je Hrvatska dala mogućnost obnašanja dužnosti dogradonačelnika Vukovara te da s te pozicije traži podizanje spomenika stradalim srpskim civilima. "Pritom ne misli na golemu većinu njih koji su stradali od agresorskih četničkih i JNA granata. Što je s tim Srbima? Što je s novinarom Brankom Polovinom, civilom Srbinom koji je završio na Ovčari? Jesu li to za njega Srbi? Očito nisu i zato me gospoda iz DSS-a i ne zanima, već me zanimaju svi koji su stradali pod fašističkom čizmom i zanima me da krivci budu kažnjeni", rekao je i upitao što rade institucije države te zašto je nekomu dopušteno da se nabacuje blatom i pljuvačkom na same temelje Hrvatske i nekažnjeno blati žrtve. Naglasio je kako mu nikada nije bila namjera staviti cijeloj srpskoj zajednici teret zločina, već da svatko imenom i prezimenom odgovara za ono što je činio.

Nakon završetka aktualnog sata Milaković i Nikolić napustili su vijećnicu, a sa sjednice su izostali i vijećnici iz SDSS-a. D.Korpoš
TKO GOVORI U U IME SVIH SRBA?
Vijećnik HKS-a Predrag Mišić upitao je Milakovića zašto uporno govori kako predstavlja cijelu srpsku manjinu kada je na izborima dobio 794 glasa. “Ja sam Srbin, sjedim u Vijeću u gradu u kojem je naša nacionalna manjina počinila najveće zločine u Domovinskom ratu. Tko vam daje pravo govoriti u ime svih Srba”, upitao je Mišić, na što mu je Milaković poručio neka se na idućim izborima kandidira za dogradonačelnika Vukovara iz reda srpske zajednice, pa će vidjeti kako će proći. “Srbi u Hrvatskoj trebaju početi normalno živjeti s većinskim hrvatskim narodom, a teze koje propagira Milaković mogu nas dovesti do situacije u kojoj smo već bili”, rekao je Mišić.
Možda ste propustili...