Sport
GODIŠNJA SKUPŠTINA VK IKTUS

Srb nezadovoljan raspodjelom novca. Suk novi trener u klubu
Objavljeno 17. prosinca, 2018.

Prosinac je tradicionalno rezerviran za godišnju izvještajnu skupštinu osječkog Veslačkog kluba Iktus. Za razliku od nekih prethodnih godina kada je tijekom skupštine bilo prozivanja, različitih mišljenja, iznošenja nezadovoljstva radom ili ponašanjem Uprave ili trenera, ovaj put sve je bilo - idila. Skupština je išla svojim uobičajnim tijekom, bez povišenih tonova ili neistomišljenika, podneseno je financijsko izvješće za 2018. godinu, treneri su pak prezentirali sve rezultatske uspjehe i neuspjehe, a dodijeljena su i priznanja zaslužnim članovima kluba u godini na izmaku.

Skupština je prihvatila izvješća o radu u ovoj godini koja su podnijeli predsjednik Daniel Srb i koordinator sportskog odjela Davor Brust. Srb je iskreno kazao kako klub završava godinu koja je bila vrlo teška i opterećena brojnim problemima, no i u takvoj situaciji Iktus je ostao najtrofejniji osječki sportski klub. Naime, u klub s promenade tijekom godine stigle su medalje s domaćih natjecanja i Prvenstva Hrvatske, ali i velikih međunarodnih natjecanja (europska i svjetska juniorska i mlađeseniorska prvenstva), a osvojili su ih Aria Cvitanović te Anton i Patrik Lončarić. Srb je još jednom ponovio kako sustav financiranja sporta nije dobro osmišljen, tako da u Osijeku još uvijek "sportovi s loptom" dobivaju mnogo više novca od ostalih, bez obzira na to kakvi se rezultati postižu. No, izrazio je veliku zahvalnost Gradu Osijeku koji je financirao klub s 356 tisuća kuna, što je gotovo polovina godišnjega proračuna Iktusa, a posebno je istaknuo kako je osobnim zalaganjem gradonačelnika Ivana Vrkića stigla i velika donacija Zagrebačke banke kojom je kupljen novi čamac, dvojac bez kormilara za braću Lončarić. Drugi je to čamac za koji je izravno intervenirao gradnačelnik Vrkić, jer je nedavno kupljen i samac za Davida Šaina.

Za najveći klupski rezultat ove su godine ponovno zaslužna braća Patrik i Anton Lončarić s osvojenim juniorskim zlatom na Europskom prvenstvu u Francuskoj te brončanom medaljom na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Češkoj. Koordinator sportskog odjela Davor Brus govorio je o odlasku trenera Krešimira Ižakovića u Tursku, što je klubu veliki udarac, a posebice braći Lončarić, no istaknuo je kako će i Iktus i Hrvatski veslački savez učiniti sve da taj odlazak ne utječe na razvoj najdarovitijih hrvatskih veslača. Istaknut je na skupštini i uspjeh Arije Cvitanović koja je osvojila treće mjesto na Europskom prvenstvu za mlađe seniorke u četvercu bez kormilara te plasman u B finale Svjetskog juniorskog prvenstva, no nije se mnogo govorilo o njezinoj odluci o prestanku veslanja i što je do toga dovelo. Klub je objavio kako je pojačao trenerski kadar, jer u Iktusu je nekadašnji veslač Karlo Suk, koji će se ubuduće baviti radom s juniorima.

Ivana Liović
Nagrade i priznanja zaslužnima
Zaslužnim članovima kluba proglašeni su Lilija Senzel, Stjepan Pofuk i Zvonimir Preradović, koji su svojim dugogodišnjim radom pridonijeli razvoju kluba. Posebna klupska priznanja (srebrnjake) ove su godine primili osvajači medalja na državnome prvenstvu - David Šain, Vjekolav Kolobarić, Patrik i Anton Lončarić, Ivan-Ante Grgić i Emilija Arvaj. Posebne velike plakete dobili su braća Lončarić te Aria Cvitanović i Ivan-Ante Grgić. Prvi je put klub simbolično nagradio vrijedne mlade veslače, a to su Ena Tadić, Karlo Krstić, Ivor Janković, Matko Tomac i Domagoj Zovko.
Najčitanije iz rubrike