Svijet
EUROPSKI I AFRIČKI POLITIČKI VRH U BEČU O MIGRACIJAMA

EU će u Africi otvoriti 10 milijuna radnih mjesta
Objavljeno 18. prosinca, 2018.
Politički vrh Starog i Crnog kontinenta okupio se u ponedjeljak i utorak na summitu EU-Afrika u Beču, u vrijeme dok zapadne zemlje sve više shvaćaju kako se valovi migracija trebaju zaustavljati poboljšanjem životnih uvjeta u polazišnim državama.


Forum EU-Afrika organizirao je austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji u ovom polugodištu predsjeda Europskim vijećem, te ruandski predsjednik Paul Kagame, ovogodišnji predsjedajući Afričkom unijom.


Na skup sa sloganom "Širenje suradnje u digitalno doba“ stigao je vrh Europske unije – predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Pridružili su im se i čelnici afričkih i europskih država, među njima i premijer Andrej Plenković, no, prema pisanju Politica, skup se održao bez francuskog čelnika Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel. U Beč su između ostalih stigli i premijeri svih zemalja Višegradske skupine, Slovenije, Rumunjske, Nizozemske, Finske, Estonije i Bugarske.


Vodstvo dvaju kontinenata je uz direktore vodećih svjetskih tvrtki razgovaralo o jačanju odnosa u svim aspektima, ali s posebnim fokusom na suradnju u digitalnom dobu i osiguranju blagostanja i konkurentnosti. Skup se odvija u vrijeme kada europske države na migracije sve više gledaju kao na dugotrajnu pojavu koja se ne može zaustaviti samo jačanjem vanjskih granica, nego i djelovanjem u zemljama iz koje migranti kreću. Prema podacima Ujedinjenih naroda, više od 50 posto rasta svjetskog stanovništva dogodit će se u Africi, kontinentu čija će se populacija prema projekcijama do 2050. udvostručiti.


Samo ih je Italija, najbliža destinacija iz Libije, polazišne točke za većinu migranata koji prelaze Mediteran, primila više od 650 tisuća od 2014. Iako se taj broj smanjio dolaskom protuimigrantske Lige na vlast i relativnom stabilizacijom situacije u Libiji, jačaju migracije na drugim rutama, poput Španjolske. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svom je godišnjem govoru o stanju Unije u rujnu poručio kako Bruxelles želi "izgraditi novo partnerstvo s Afrikom".
"U pet godina ćemo stvoriti do deset milijuna radnih mjesta. Želimo stvoriti novi okvir koji će dovesti do investicija u Afriku", kazao je tada Juncker. Papa Franjo je u lipnju upozorio Europu da se, ako želi zaustaviti priljev migranata, mora usredotočiti na obrazovanje i investicije u Afriku, piše Reuters.H
Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

Najčitanije iz rubrike