Regija
PRIZNANJE U POVODU DANA FAKULTETA

Mario Jaković iz Voćina najbolji je student pete godine medicine u Rijeci
Objavljeno 18. prosinca, 2018.
VOĆIN - Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Tomislav Rukavina na svečanosti obilježavanja Dana fakulteta uručio je priznanje Mariju Jakoviću kao najboljem studentu pete godine u akademskoj godini 2017./2018.Mario Jaković iz Voćina na tom je fakultetu student Integriranog preddiplonskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicina, a priznanje mu je dodijeljeno na temelju Pravilnika o nagrađivanju redovitih studenata.

Najbolji student pete godine Medicinskog fakulteta u Rijeci rođen je 23. lipnja 1994. u Virovitici. Otac Lenca i majka Petra kosovski su Hrvati iz Letnice, koji su se zbog ratnih okolnosti 1992. godine doselili u Ćeralije. Kad je Mario u tom selu završio drugi razred, obitelj se preselila u Voćin, gdje i danas živi.

– Još za vrijeme osnovnoškolskog obrazovanja sudjelovao sam u brojnim natjecanjima, pri čemu mi je glavnu motivaciju ulijevala nastavnica Svjetlana Filić, zahvaljujući kojoj sam zavolio fiziku i kemiju, predmete koji su povezani s medicinom. Nakon osnovne škole u Voćinu pohađao sam Opću gimnaziju u Srednjoj školi Marka Marulića u Slatini. Zahvalan sam bivšem župniku Mladenu Štivinu, koji mi je u najkritičnijem razdoblju odrastanja ukazao na dobrobit znanja i savjetovao me oko upisa u srednju školu - kaže Mario.

Mario od 2013. godine pohađa Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij medicine na Medicinskom fakultetu u Rijeci, a osoba koja mu je, uz njegove roditelje, bila glavna motivacija za upis na taj fakultet bio je doktor Davorin Runje.

– On je za mene najbolji liječnik, i prije svega dobar čovjek. Kako se otac žrtvovao za obitelj i radio fizički teške poslove, većinu vremena provodio sam s majkom. Ona mi je uvijek govorila, i dandanas mi govori: "Sine, moli i radi!". Zahvalan sam joj na tim riječima, a zahvalan sam i braći Marinu i Joakimu te sestri Silviji. Bez svih njih moji bi putovi možda bili drukčiji - ispričao nam je skromni Mario.

Svestrani mladi Jaković zapažen je u svom Voćinu prošle godine, kad je sudjelovao na svečanosti obilježavanja 25. obljetnice doseljavanja Hrvata s Kosova. On je tada čitao kazivanja o događajima koji su prije četvrt stoljeća obilježili sudbinu hrvatskoga naroda na prostorima bivše Jugoslavije, kada su obitelji iz Bosne i Hercegovine, Srijema i s Kosova, pritisnute ratnim zbivanjima, početkom devedesetih godina iz krajeva gdje su vjekovima živjeli Hrvati, bile prisiljene doseljavati se na područje Voćina. Među tim obiteljima bili su i njegovi roditelji. P. Žarković
Majka mi je uvijek govorila, i dandanas mi govori: “Sine, moli i radi!”, kaže samozatajni Mario
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike