Regija
ZASJEDALO GRADSKO VIJEĆE

Prihvaćen proračun Županje za 2019. - 42,5 milijuna kuna
Objavljeno 18. prosinca, 2018.
Proračun je realan i ostvariv, i prepoznajemo potrebe naših građana, ustvrdio je Davor Miličević
ŽUPANJA - Gradsko vijeće Županje usvojilo je proračun za 2019., prema kojemu bi se u gradsku blagajnu trebalo sliti 42.546.938 kuna prihoda i primitaka. Najveći udjel u strukturi imaju prihodi od poreza, koji su planirani u iznosu većem od 24 milijuna kuna, a od komunalne naknade i doprinosa planira se uprihodovati približno 8,5 milijuna kuna. Gradonačelnik Davor Miličević smatra da je proračun realan i ostvariv. Zadovoljan je punjenjem proračuna u 2018., napomenuvši da je funkcija Grada da se prvenstveno brine o komunalnoj problematici i da Grad ne gradi tvornice i ne zapošljava, kako to neki misle. Zahvaljujući izmjenama zakona o porezu na dohodak, koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, Grad Županja je u 2018. ostvario povećane prihode u iznosu od približno 13 milijuna kuna, što je, ustvrdio je, velika stvar i snažan vjetar u leđa. Vjeruje da su građani to osjetili i da je Grad pokazao da ima sluha za sve kategorije.- Dio novca koji je išao kroz porez na dohodak disperzirali smo građanima na razne načine - preko stipendija za sve naše studente, sufinanciranje kupnje knjiga za sve učenike, kroz povećane rodiljne naknade, plaćanje povećanja cijene odvoza smeća i troškova za odvodnju i kroz razne programe koje smo financirali - kazao je. Vjeruje će i 2019. biti dobra, najave su da će Županja dobiti još 800.000 kuna na ime fiskalnog poravnanja i nastojat će se makismalno pomoći građanima.

- S obzirom na to da će država u sljedećoj školskoj godini osigurati besplatne udžbenike, Grad će našim učenicima sufinancirati kupnju bilježnica i školskog pribora jer želimo što više financijski olakšati roditeljima. Ja nisam populist, ja predlažem proračun i neću dozvoliti populističke mjere kakve predlaže oporba - ustvrdio je Miličević.

Uz HDZ-ovce, proračun je podržao i vijećnik HSS-a, SDP-ovci su bili protiv, a nezavisni vijećnici suzdržani. Klub vijećnika SDP-a svoju je potporu uvjetovao prihvaćanjem njihovih amandmana. Predložili su da se osiguraju sredstva za sufinanciranje obrtničkih i poduzetničkih kredita, sufinanciranje otvaranja prenoćišta u gradu, sredstva za potporu poslodavcima za zapošljavanje radnika na neodređeno vrijeme, sufinanciranje boravka djece u dječjem vrtiću za dodatnih 50 posto te oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa mladim obiteljima za izgradnju prve nekretnine. Niti jedan amandman nije prihvaćen, a Miličević ih je nazvao listom želja.

Marija Lešić Omerović
Najčitanije iz rubrike