Osijek
ISTRAŽILI SMO CIJENE NAMIRNICA

Blagdanska trpeza za četveročlanu obitelj - 250 kuna
Objavljeno 18. prosinca, 2018.
Cijene većine analiziranih proizvoda u rangu lanjskih, dugoročna ušteda moguća kupnjom većih pakiranja

Posljednji dani uoči blagdana najvećem broju Osječana proći će u znaku kupnje namirnica za božićnu trpezu, čija je vrijednost za četveročlanu obitelj ove godine procijenjena na 250 kuna.

Prema aktualnim cjenicima četiriju trgovačkih lanaca koji uživaju povjernje najvećeg broja Slavonaca te na bazi 19 prehrambenih proizvoda u količini dostatnoj za blagovanje četveročlane obitelji i dvaju neprehrambenih artikala, procjenjuje se da će građani za tradicionalni objed i ugođaj na Badnjak i Božić izdvojiti prosječno 380 kuna, od čega oko 80 posto na hranu. Cijene većine analiziranih proizvoda u rangu su lanjskih.

Što god odabrali za glavno jelo, građani će, očekivano, najviše potrošiti na sam božićni ručak s desertom - između 203 i 283 kune, ovisno o tomu hoće li poslužiti svinjetinu, puretinu, piletinu ili janjetinu. Naime, uz samo meso, čija se cijena za četiri osobe kreće od prosječnih 30 kuna (pile od 1,5 kg) do 110 kune (2 kg janjetine), u potrošnju za ručak uračunani su i mlinci, francuska salata, cikla, kiseli krastavci i zelena salata. Za neizostavne ali nešto jednostavnije kolače domaćice će pak potrošiti približno 100 kuna - većinu za kakav kremasti kolač, a nešto manji dio toga za tzv. suhe tradicionalne kolače na bazi meda i oraha.

Za večeru na Badnjak, ovisno o izboru ribe, Osječani će potrošiti od 50 kuna (oni koji se odluče poslužiti najjeftiniji oslić) do čak 200 kuna (oni koji su budu priuštili bakalar). Ipak, najviše njih odlučit će se za “srednju” varijantu - šarana, koji će ih, ovisno hoće li riba završiti u fišu ili pećnici, koštati oko 60 kuna (30 kn/kg). Iz ribarnica trgovačkih centara poručuju kako cijene ribe na Badnjak neće dizati te da će ribe biti u dovoljnim količinama, odnosno proporcionalno prošlogodišnjoj potrošnji.

Zamjena pregorjelih lampica za bor te ukrašavanje doma lončanicom božićne zvijezde stajat će oko 70 kuna.

Razlika u cijeni većine analiziranih proizvoda nije drastična, tako da građani kojima najbolje odgovora kupnja svega na jednome mijestu u pravili ne mogu pogriješiti. Koji god trgovački centar odabrali, na osnovne namirnice za blagdansku trpezu potrošit će jednako novca. Uz napomenu da svaka trgovina ima nekoliko proizvoda po "hit" cijeni, koja je bitno niža negoli drugdje. Tako je, primjerice, u jednom trgovačkom lancu pakiranje mlinaca od 250 grama moguće kupiti već za 3 kune, a u ostalima isto pakiranje drži prosječnu cijenu od 7 kuna. No u konačnici ušteda na tim proizvodima na blagajni se ne osjeti.

Ono na što pri kupnji treba pripaziti, prilika je za kupnju određenih namirnicima u većim, "blagdanskim" pakiranjima po iznimno povoljnim cijenama. U toj su kategoriji prije svega namirnice za pecivo i kolače. Tako je, primjerice, pet kilograma brašna moguće kupiti već za 14 kuna, odnosno 2,80 kuna za kilogram, kvalitetnu čokoladu za kuhanje od 500 grama za samo 13 kuna, a kilogram očišćenih oraha u rinfuzi po cijeni od 50 kuna za kilogram. Profitirati, i to gotovo u svim trgovačkim centrima, mogu ljubitelji inače skupog maslaca, čiju su cijenu svi trgovci za blagdane prigodno snizili, računajući na veću prodaju toga artikla kao glavne namirnice za tradicionalne božićne kolače. Tako su pakiranja od 250 grama, čija se cijena inače kreće od 18 do 22 kune, dostupna po cijeni od 11 do 14 kuna. I. Solar
Potrošnja 13,5 milijardi kuna
Predviđa se da će blagdanska potrošnja u prosincu prvi put premašiti onu iz pretkrizne 2008. godine i, prema procjenama Hrvatske gospodarske komore, dosegnuti 13,5 milijardi kuna, što je najviša prosinačka potrošnja otkako se prikupljaju ti podatci. Udarno razdoblje potrošnje, očekuje se, bit će od 19. do 24. prosinca, a potrošnja građana povećana je, ističe se, zbog rasterećenja plaća i porezne reforme.
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike