Osijek
TRG LJUDEVITA GAJA DOBIO INFOPLOČU

Spomen na mjestu nesuđene crkve srušene 1948. godine
Objavljeno 17. prosinca, 2018.
Na mjestu na kome je 1940. godine u Osijeku počela gradnja velebnog Svetišta Srca Isusova na današnjem Trgu Ljudevita Gaja jučer je otkrivena infoploča od pleksiglasa s osnovnim informacijama o tome kako je počela i kako je završila gradnja katoličke crkve, rezidencije (samostana) i konvikta koje je projektirao veliki slovenski arhitekt Josip (Jože) Plečnik.

Taj umjetnički i graditeljski najambiciozniji građevinski kompleks koji je dosad podizan u Osijeku, s elipsoidnom crkvom u svome središtu i zvonikom u obliku nebodera visine pet katova, do početka Drugog svjetskog rata podignut je do visine od sedam metara. Tijekom rata gradnja crkve i kompleksa je prekinuta, a nakon 1945. komunisti zabranjuju daljnje radove da bi 1948. osječki Narodni odbor odlučio sve što je sagrađeno dinamitom dignuti u zrak. Dokument kojim je naložena konfiskacija i rušenje Plečnikove crkve završava riječima "Smrt fašizmu - sloboda narodu". Tadašnja komunistička propaganda tu je crkvu nazivala "monstrouznom građevinom". Loše je prošao i isusovački superior, o. Franjo Jambreković, koga komunistički režim podvrgava kaznenom progonu zbog navodnog skrivanja građevnog materijala. Inače, novac za gradnju isusovačkog svetišta prikupljen je legalno, dobrovoljnim prilozima vjernika. O ovome skandalu prvi je progovorio naš pokojni kolega Damir Svoboda, koji je 2000. objavio knjigu "Mrlja na obrazu grada. Gradnja i rušenje Svetišta Srca Isusova na Gajevu trgu u Osijeku".

Infoploču su jučer na Trgu Ljudevita Gaja otkrili isusovački superior, o. Sebastijan Šujević, DI, i predsjednik inicijativnog odbora, o. Zdravko Knežević, DI, koji je spomen na srušenu crkvu i blagoslovio. Hrvatsku himu izveo je muški zbor HPGD-a Zrinski iz Osijeka. Nazočnima se obratio i izaslanik slovenske veleposlanice u Hrvatskoj Zvonko Horvat. D. Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike