Osijek
UNIKOMOV PILOT-PROJEKT EKOLOŠKOG CERTIFICIRANJA ZGRADA

Građani će do kraja 2019. moći razvrstavati čak šest vrsta otpada
Objavljeno 18. prosinca, 2018.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota i direktor Unikoma Davor Vić sudjelovali su jučer na Gornjodravskoj obali u akciji podjele posuda za razvrstavanje staklenog, metalnog i organskog otpada, pilot-projektu ekološkog certificiranja na koji se do sada prijavilo 20 stambenih zgrada, a koji je započeo jučer u jednoj od zgrada na spomenutoj lokaciji.

- S obzirom na to da je trenutno aktualan novi sustav naplate odvoza komunalnog otpada, iskoristili smo još jednu priliku da podsjetimo građane na mogućnost odvajanja otpada. Sukladno inicijativama samih stanara, što govori o tome da su itekako ekološki osviješteni, odlučili smo uvesti program ekološkog certificiranja, odnosno naš poznati Ekološki certifikat 6, što znači da će zgrade koje se prijave na ovaj pilot-projekt dobiti mogućnost odvajanja šest vrsta otpada unutar vlastitog haustora - poručio je Vić.

- Time smo postigli dvije bitne stvari, maknuli smo kontejnere s javnih površina i povećali postotak odvojenog prikupljanja otpada. Recimo, ova zgrada ima čak 24 stana i do sada je imala pet posuda za miješani otpad od 240 litara, a sada će imati samo dvije, jer smo ostale posude zamijenili posudama za papir, plastiku, biorazgradivi otpad, staklo i metal - dodaje Vić.

Ovakav način prikupljanja otpada ima više prednosti, osim što je ekološki prihvatljiviji, utjecat će, doznajemo, i na smanjenje cijene odvoza. Kako Unikom naplaćuje samo odvoz miješanog komunalnog otpada, a ova je stambena jedinica sada s pet posuda za takav otpad pala na samo dvije, računi za odvoz sigurno će biti manji.

Dok se ne realiziraju projekti nabave posebnih kanti za metal i staklo, građani će taj otpad odlagati u standardne zelene posude kakve su do sada koristili za odlaganje miješanog otpada, koje će biti posebno označene, ali i u posebno prilagođene vrećice koje će moći preuzeti na blagajni Unikoma. Također, predstavnici stanara zgrada koje se žele prijaviti na ovaj projekt trebali bi unutar zgrade osigurati prostor za kante.

- Često se nastojimo ugledati na europske standarde, ali u ovom slučaju Unikom je postavio standard koji je u ovom trenutku veći od europskih standarda. Cilj nam je da ovaj projekt do kraja 2019. godine zaživi u svim stambenim zgradama, a u bližoj budućnosti i u svim obiteljskim kućama - rekao je Piližota. I. Alilović
Osim što je ekološki prihvatljiviji, ovakav način prikupljanja otpada smanjiti će cijenu njegova odvoza
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu