Osijek
NA PODRUČJU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Turistički obilasci brojnih znamenitosti prilagođeni slijepima i slabovidnima
Objavljeno 17. prosinca, 2018.

Projektni tim Općine Erdut u okviru projekta "VISITUS - obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe" prije nekoliko je dana predstavio specijalizirane turističke alate za slijepe i slabovidne osobe, a riječ je o taktilnim digitalnim infopločama s kartama turističkih točaka u Osječko-branjskoj županiji i općini Erdut, aplikaciji za slabovidne i drugim alatima da se slijepim i slabovidnim osobama olakša doživljaj turističke destinacije.

Nikolina Pokorić iz Kreativne agencije Adverta kaže kako je jučer, slijedom projektnih aktivnosti VISITUS-a, projektni tim Općine Erdut organizirao promoture za slijepe i slabovidne. Oni su, kaže Jelena Eklemović, projekt-menadžerica iz Poduzetničko-razvojnog centra općine Erdut lokalne razvojne agnecije d.o.o., prvi koji će iskušati novu tehnologiju, koju Općina Erdut i Županija jedini imaju u Hrvatskoj.

- Jučer je prva grupa slijepih i slabovidnih osoba krenula na promoturu i predstavljene su joj mapirane turističke točke u općini Erdut i Županiji te specijalizirani alati za slijepe i slabovidne osobe koji korisnicima omogućuju prilagođeno doživjeti turističku ponudu. Specifična kategorija turista krenula je s polazišne točke ispred Turističkog informativnog centra (TICA) u Aljmašu. U promotivnim turama, koje će se provesti 17. i 18. prosinca u Aljmašu, Dalju i Apatinu te 20. i 21. prosinca u Parku prirode Kopački rit, Erdutu i Somboru, sudjeluje 100 slijepih i slabovidnih osoba i njihovih pratitelja. Ovim projektom cilj je stvoriti preduvjete za razvoj turizma u ciljanom prekograničnom području diverzifikacijom turističke ponude prilagođene slijepim i slabovidnim osobama. Specijalizirani turistički alati koji su se izradili u okviru projekta obuhvaćaju četiri digitalne senzorske ploče - tonski infopultovi postavljeni na četiri lokacije u općini Erdut, GPS aplikacija i priručnik s informacijama i uputama koji sadržava taktilnu kartu Osječko-baranjske županije te upute za korištenje tonskog infopulta i GPS navigacijskog sustava - kaže projekt-menadžerica Jelena Eklemović D.Pejić
Specifična kategorija turista krenula je ispred Turističkog informativnog centra (TICA) u Aljmašu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike