Crna kronika
AKCIJA POLICIJE U HRVATSKOJ

Na cestama za vikend ispisano 2977 prekršaja
Objavljeno 18. prosinca, 2018.
Najmanje pijanih vozača zaustavljeno je u Vukovarsko-srijemskoj županiji - samo četvero
OSIJEK - Policija je tijekom provođenja akcije prošlog vikenda utvrdila 2977 prometnih prekršaja na hrvatskim cestama. Kao i uvijek najviše je kazni ispisano za prebrzu vožnju, i to ovaj put 786, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u Policijskoj upravi ličko-senjskoj od 237 kilometara na sat. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka sa 154 takva prekršaja, a samo su dva zabilježena u Krapinsko-zagorskoj županiji.U Osječko-baranjskoj županiji tijekom vikenda u prometu je zatečeno 16 pijanih vozača. Osim alkohola evidentirano je još 114 prekršaja, od čega 33 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, sedam nekorištenje sigurnosnog pojasa, 11 nepropisno korištenje mobitelom u vrijeme upravljanja vozilom, dva upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje, dva upravljanja pod zabranom, dva upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom. Jedan se vozač odbio podvrgnuti ispitivanju prisutnosti droga u organizmu. Najveća prisutnost alkohola utvrđena je u subotu u 22.15 sati u Čepinu, kada je u prometu zatečen 32-godišnji hrvatski državljanin iz Čepina, koji je upravljao automobilom te mu je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 2,34 promila.

Ukupni broj pijanih u prometu na hrvatskim cestama bio je 439, a "rekorder" vikenda zaustavljen je s 3,22 promila alkohola u krvi u Primorsko-goranskoj županiji. ​Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je u PU zagrebačkoj, njih 98, a najmanje je pijanih vozača, samo četiri, zaustavljeno u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

​Najveći broj pijanih vozača u dobi je izeđu 31 i 40 godina, a bilo ih je 117. Uz prebrze i pijane vozače još 296 osoba nije koristilo sigurnosni pojas u vozilu, a 143 vozača koristila su se mobitelom za vrijeme vožnje. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači PU karlovačke, njih 53, dok su policajci u Krapinsko–zagorskoj i Požeško-slavonskoj županiji zaustavili samo po dva vozača koja nisu bila vezana. Najveći broj utvrđenih prekršaja korištenja mobitelom za vrijeme vožnje utvrđen je u PU zagrebačkoj, njih 31.

- U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, pri čemu je zatečeno 45 osoba koje su recidivisti. Najviše je bilo nedopuštene koncentracije alkohola - 29, po sedam je upravljalo vozilima prije stjecanja prava i dok su imali zabranu, a tri su osobe vozile nedopuštenom brzinom.

Sandra Lacić
AKCIJA POLICIJE SE NASTAVLJA
Iz policije najavljuju da će policija nastaviti pojačane akcije usmjerene posebice na tzv. četiri ubojice u prometu - alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel - do kraja godine. U akciju je prošlog vikenda bio uključen maksimalno raspoloživi broj policajaca, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa kao što su uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dugo. Iz policije ponovno pozivaju sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.
Možda ste propustili...

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana

ZAUSTAVILI GA NA GRANICI

Izgon iz RH zbog krivotvorene vize

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

Najčitanije iz rubrike