Mozaik
ODRŽAN SVJETSKI IZBOR U BANGKOKU

Miss Universe je Filipinka Catriona Gray
Objavljeno 18. prosinca, 2018.
Miss Universe Hrvatske, Mia Pojatina, inače Slavonka, nije se, na žalost, plasirala među dvadeset najljepših

Prelijepa Catriona Gray okrunjena je u Bangkoku za novu Miss Universe i tako postala 67. ljepotica s tom prestižnom titulom. Naša predstavnica Mia Pojatina nije se uspjela plasirati među top 20.

Catriona ima 24 godine te volontira u humanitarnoj udruzi Young Focus Manila. Vrlo je aktivna kao humanitarka uključena u razne akcije osvješćivanja mladih na Filipinima o HIV/AIDS-u te posjeduje crni pojas iz chio kwan doa. Strastvena je obožavateljica glazbe i pjevanja. Zanimljivo je što je upravo ona prije dvije godine bila finalistica izbora za Miss svijeta, no kruna joj je izmaknula za dlaku. Uporna brineta nije odustajala od svog djetinjeg sna te se ove godine prijavila za nacionalni izbor na Filipinima za Miss Universe želeći pobijediti na svjetskom izboru. Upornost i pripreme tijekom čak dvije godine itekako su joj se isplatile te je noćas slavila pobjedu na najprestižnijem izboru ljepote u svijetu.

Nakon preliminarnog natjecanja, koje uključuje intervju s članovima žirija te predstavljanje u kupaćim kostimima i večernjim haljinama, održanog nekoliko dana prije finala, odabrano je po pet predstavnica iz Europe, Afrike/Azije i s američkog kontinenta te još pet najuspješnijih neovisno o kontinentu s kojeg dolaze.

Među dvadeset najljepših plasirali su se Australija, Belgija, Brazil, Kanada, Kostarika, Curacao, Velika Britanija, Mađarska, Indonezija, Irska, Jamajka, Nepal, Filipini, Poljska, Portoriko, Južna Afrika, Tajland, SAD, Venezuela i Vijetnam.

Nakon predstavljanja u kupaćim kostimima natjecanje su kao top 10 nastavili Kanada, Kostarika, Curacao, Nepal, Filipini, Portoriko, Južna Afrika, Tajland, Venezuela i Vijetnam. Natjecateljice su potom prošle ocjenjivanje u večernjim haljinama, nakon čega su u top 5 ušli Vijetnam, Venezuela, Južna Afrika, Filipini i Portoriko. Nakon razgovora sa žirijem i odgovaranja na pitanja za misicu je okrunjena lijepa Catriona, prvom pratiljom proglašena je Tamaryn Green iz Južne Afrike, a drugom pratiljom Sthefany Gutierrez iz Venezuele.

Program u kojem je nastupio osvajač Grammyja NE-Yo vodio je Steve Harvey, Ashley Graham javljala se iz backstagea. Tijekom prijenosa uživo program i ljepotu dvadeset superfinalistica komentirale su stilistica Carson Kressley i supermodel, ekspertica za izbore ljepote Lu Sierra. Prvi put u povijesti izbora u ocjenjivačkom sudu preliminarnog natjecanja i finala bile su redom samo uspješne žene, od kojih i nekoliko bivših nositeljica ove prestižne titule: Lili Gil Valetta, Bui Simon, Iman Oubou, Janaye Ingram, Michelle McLean, Monique Lhuillier i Richelle Singson-Michael.

Izbor će ostati zapamćen i po tome što se natjecala prva transrodna natjecateljica u 67 godina održavanja natjecanja za Miss Universe, Miss Španjolske Angela Ponce, a iako se nije uspjela izboriti za mjesto među dvadeset, svakako ulazi u povijest, jer prekida tradiciju koja je nalagala da sve sudionice moraju biti rođene isključivo kao žene. T.K.
AMERIČKA MISS IZAZVALA RASISTIČKI SKANDAL
Sarah Rose Summers, predstavnica SAD-a na izboru za Miss Universe 2018., izazvala je burne reakcije na društvenim mrežama nakon što je u javnost izišao video u kojemu ismijava kolegicu iz Vijetnama, H’Hen Nie. “Tako je slatka i pretvara se da zna engleski jezik, a onda, kad ju nešto pitaš, nakon što ste prošli kroz cijeli razgovor, ona se samo nasmije”, rekla je Summers, koja je ismijala i Miss Kambodže: “Ne govori engleski, a ni jedna osoba ovdje ne zna njezin jezik. Možete li zamisliti? Jadna Kambodža.”
Miss Španjolske Angela Ponce prva je transrodna natjecateljica u 67 godina održavanja natjecanja
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike