Autoglas
PRETPREMIJERA NOVE MAZDE

Potpuno nova Mazda3 otkrivena i u Pragu
Objavljeno 18. prosinca, 2018.
Nakon nedavnog globalnog otkrivanja u Los Angelesu, Mazda je u Pragu predstavila novu generaciju svog uspješnog kompakta

Odavno Mazda nije podgrijavala javnost nekim modelom kao potpuno novom "trojkom". Nedavno smo je vidjeli pod reflektorima u Los Angelesu, a sad smo bili u Pragu, gdje je prvi put pokazana na Starom Kontinentu. Zvijezda dana još je pokrivena, a govornici kreću s najavama.


- Kako započinjemo novo poglavlje u Mazdi, misija naše potpuno nove Mazde3 je zadiviti i oduševiti kupce. Mazda3 je povijesno snažan model u našoj regiji; ova naša četvrta generacija nesumnjivo će i dalje podržavati našu ambiciju jačanja privlačnosti našeg brenda i povećanje broja novih vozača Mazde na našem rastućem tržištu! - pred otkrivanje novog kompaktnog igrača istaknuo je David McGonigle, regionalni direktor Mazde Središnja i jugoistočna Europa.

Nove dimenzije

Unatoč tome što dijele isto ime – Mazda3 – modeli hatchback i sedan imaju posve različite osobnosti - dizajn hatchbacka je dinamičan, dok je sedan naglašeno elegantan. Nažalost, nismo imali priliku vidjeti i sedan izvedbu. Ona je kod Mazde tradicionalno vrlo uspjelog dizajna i popularna među kupcima, za razliku od dobrog dijela konkurenata kojima prtljažnik izgleda kao neprirodno zavareni sanduk. Iznutra je prepoznatljiva, a opet potpuno nova. Izuzetno moderan izgled oduševljava jednako kao i vrlo ugodni materijali, vrlo precizna izrada i bolja ponuda prostora nego prije.


I temeljni atributi performansi podignuti su na novu razinu. Sljedeća generacija arhitekture Skyactiv omogućuje vozačima da maksimalno iskoriste svoj prirodni osjećaj ravnoteže, a najnoviji SKYACTIV-X, SKYACTIV-G i SKYACTIV-D motori nude uglađenost i linearnu kontrolu snage u svim uvjetima vožnje.


Dolazak nove Mazde3 označava početak nove generacije Mazda automobila koji će, prema najavama, osim atraktivnog vanjskog i unutarnjeg dizajna i izrade koja koketira s premiumima, donijeti nove dimenzije zadovoljstva u vožnji. Prodaja novog modela krenut će na globalnom tržištu - počevši od Sjeverne Amerike - početkom 2019.
Japanska estetika

Najnoviju verziju Kodo dizajnerske teme objasnio je Bahram Patraw, dizajner Mazde u Europskom centru za istraživanje i razvoj u Oberurselu, Njemačka. Nova Mazda3 usvaja zreliju interpretaciju Kodo dizajna koja utjelovljuje bit japanske estetike i podiže dizajn automobila na razinu likovne umjetnosti. Snažan i zavodljiv izgled hatchbacka ima trajnu vizualnu privlačnost koja treba evocirati osjećaj uzbuđenja.


Dok cjelokupni dizajn predstavlja jednostavnu formu, suptilna ulegnuća unose život u tu formu izmjenom svjetla i odsjaja koji se pretaču preko površine karoserije. Rezultat je bogatiji i moćniji izraz vitalnosti nego onaj viđen na prethodnim Kodo-modelima.
Kota Beppu, voditelj programa nove Mazde3, objasnio je glavne tehnološke značajke i proces razvoja automobila. Tema razvoja bila je ‘Objekt univerzalne želje‘. Izrada automobila koji bi izazvao žudnju u bilo kojoj osobi zahtijevala bi stvaranje nove do sada nepoznate vrijednosti. "Mi smo krenuli da to postignemo primjenom naše filozofije u kojoj je čovjek u središtu svega za dramatična poboljšanja u svakom području: dizajnu, vožnji, kod buke i vibracije, ekološkog učinka i kvalitete!" dodao je.


Iz Praga: Mato Pavličević
ORIGINALNA LOKACIJA
Premijera je održana u spektakularnom Vinohradský paviljonu, uratku poznatog arhitekta Antonína Tureka i izgrađenom 1903. godine. Zgrada je korištena kao tržnica sa 100 štandova za prodaju namirnica. Zatvorena je osamdesetih godina i izgorjela 1986. Zahvaljujući skupini entuzijasta starog Praga, zgrada je postala kulturnom baštinom. Nakon obnove, 2003. godine, održan je Designblok (međunarodni festival dizajna), a zgrada je nagrađena nagradom Grand Design. Danas tamo stoluju moda, dobra hrana i kapljica.
4. generacija Mazde3 spremna je i za europsko tržište
2019. godine Mazda3 naći će se u prodajnim salonima diljem svijeta