Novosti
MINISTAR ZDRAVSTVA O SMRTI DJEČAKA IZ METKOVIĆA

Milan Kujundžić: Propusta je očito bilo, trebalo je ranije intervenirati
Objavljeno 16. prosinca, 2018.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, gostujući u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" i odgovarajući na pitanja u vezi sa smrću devetogodišnjaka iz Metkovića, rekao je kako je doista riječ o tragediji te da će u ponedjeljak ujutro inspekcija Ministarstva zdravstva vidjeti što se događalo u Splitu i Metkoviću, gdje se dječak liječio.

"Strašno je izgubiti dijete bilo kada, posebice dijete koje je do prije desetak dana bilo zdravo i ostaje u zraku pitanje je li se moglo više, i je li propušten trenutak kada se moglo to prepoznati. Obavio sam brojne razgovore na tu temu. No treba službeno vidjeti gdje i kada se moglo prepoznati da je došlo do pogoršanja i je li se dijete trebalo uputiti u bolnicu", rekao je Kujundžić, i istaknuo da ne može prejudicirati. "Uistinu ostaje duboka bol i upućujem iskrenu sućut obitelji", dodao je.

Devetogodišnji dječak koji je bolovao od upale pluća 11. prosinca umro je u KBC-u Split. Dječaka su roditelji zbog pogoršanja 8. i 9. prosinca dva puta dovodili na Hitnu u Metkoviću i bio je vraćen kući, a u ponedjeljak, 10. prosinca, poslan je pedijatrici i prebačen u splitski KBC, gdje je preminuo.

"U Samoboru je moguće napraviti test ima li dijete u krvi bakteriju ili nema, a također i bris nosa", kazao je ministru urednik i voditelj Aleksandar Stanković, istaknuvši kako to nije moguće učiniti i u Metkoviću. Kujundžić je ustvrdio kako "je nemoguće da se to ondje ne može napraviti, da je tako loše organiziran taj dom zdravlja". "Ovdje se ne radi o nekoj pretrazi, nego o tome gdje se moglo, pretpostavljam, prepoznati da dolazi do izrazitog pogoršanja stanja djeteta i kada treba obaviti pretrage. Ako se nisu mogle učiniti u Metkoviću, mogle su se u jedan sat udaljenom Splitu, ili u Dubrovniku. Prema onome što sam doznao, čini mi se da se u svakom slučaju trebalo prije intervenirati", rekao je ministar. Na pitanje hoće li snositi odgovornost ako se pokaže da je sustav zakazao, Kujundžić je rekao: "U svakom slučaju, ako bi se vidjelo da je sustav zakazao, onda je to i moja odgovornost koji sam na vrhu tog sustava i drugih koji su ispod. Ne želim braniti sustav. On ima slabosti koje popravljamo. No u ovome slučaju stvar je osobne odgovornosti", istaknuo je.

U emisiji je bilo riječi i o subotnjem skupu potpore četverogodišnjoj Nori Rogošić koja boluje od spinalne mišićne atrofije, a još nije dobila lijek. Ministar je rekao da je upoznat i s time. "Svi bismo željeli dati djeci najviše što se može u određenom trenutku, ali indikacije ne postavlja ministar, nego tijela na razini komisija HZZO-a, na razini centara u kojima se takva djeca liječe i algoritama u svjetskoj medicini", rekao je te dodao: "Do prije nekoliko mjeseci nigdje nije davana Spinraza djeci na respiratoru, ali onda su neke države počele", dodao je. D.Pav.
RAD NA ZAKONU O POBAČAJU
Ministar se osvrnuo na zakon o medicinski pomognutoj oplodnji i uništavanju zametaka kojih je 15.000 u hrvatskim bolnicama. Rekao je da je bitan novi zakon i na njemu će ustrajati. “To treba nastaviti, jer Hrvatska ima malen natalitet”, rekao je i dodao kako će Ministarstvo predložiti da se broj postupaka koji plaća HZZO poveća s četiri i šest na 10. “Život, prema mome mi[ljenju, počinje začećem i novi zakon o pobačaju nije presudan. Ni jedan zakon neće riješiti problem. Imamo radnu skupinu vrlo kvalitetnih ljudi koji se bave tom problematikom - oni proučavaju i zakone i rezultate koje su dali ti zakoni u zemljama EU-a, a i diljem svijeta, od krajnje rigoroznih sa zabranama do krajnje liberalnih. Da je to lagan i jednostavan odgovor, bio bi postignut godinama prije nas. Tražit ćemo od Ustavnog suda produljenje roka”, kazao je Kujundžić. “Osobno sam protiv pobačaja, međutim, zabrana nije riješila nigdje problem i zato zakon koji bi donio zabranu ništa ne bi riješio. Zakon će pridonijeti da imamo što manje abortusa, da se što manje majki odlučuje na pobačaj, da imaju sigurnost”, naglasio je.
Možda ste propustili...

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje