Novosti
MINISTRICA NAJAVLJUJE AKCIJSKI PLAN

Učitelji za bolju zaštitu od nasilja
Objavljeno 16. prosinca, 2018.
Unatoč hladnom vremenu više tisuća nastavnika, učitelja i učenika iz cijele Hrvatske okupilo se u subotu u središtu Zagreba na prosvjednom skupu "Za sigurnu školu". Učitelji i nastavnici traže bolju zaštitu u razredu, promjenu neefikasnih pedagoških mjera u školama te da se napad na učitelje zakonski odredi kao napad na službenu osobu. Skup su organizirale učiteljske grupe Nastavnici organizirano i Školska zbornica te Sindikat Preporod, a na njemu je govorilo nekoliko nastavnika, ali i roditelja koji tvrde da su škole nesigurne, kako za učitelje, i tako i za pristojnu djecu koja su izložena nasilju, kako su rekli, devijantnih učenika kojima nitko ne može i ne želi stati na kraj. "Tražimo status službenih osoba za sve odgojno-obrazovne radnike", poručio je nastavnik Ivan Plantić iz Vela Luke.

Nastavnici su svjedočili o nizu ponižavajućih i uvredljivih situacija kojima su bili izloženi u razredu, a sudionici prosvjeda posebno su oduševljeno pozdravili Franju Dragičevića, profesora Tehničke škole u Čakovcu koji je nasrnuo na učenika nakon provokacije. Dragičević je upozorio da su škole u Hrvatskoj postale bojišnice devijantnih učenika kojima su mete nastavnici i djeca koja žele učiti. Krivce vidi i u lošoj regulativi, ali i u ravnateljima škola koji ne reagiraju na nasilje s ciljem, kako smatra, održavanja dobrih odnosa s ministarstvom kako bi zadržali svoju poziciju.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u povodu tog skupa izjavila je da će se izraditi akcijski plan prevencije nasilja u školama te poručila da podupire upozoravanje na problem nasilja i da su edukacija i odgovornost najbolja prevencija. "Međutim važno je da budemo oprezni u porukama koje šaljemo. Moramo zapamtiti da nikada nasilje nije iskorijenilo nasilje, nego istraživanja dokazuju da u prevenciji nasilja ključnu ulogu imaju edukacija i odgovornost roditelja i same škole, ali i uključivanje svih drugih relevantnih ustanova i dionika," poručila je Divjak. H
Možda ste propustili...