Novosti
POZIV MUP-A NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA

Upozorite migrante da neće ući ilegalno
Objavljeno 16. prosinca, 2018.

Ministarstvo unutarnjih poslova pozvalo je humanitarne organizacije koje djeluju u susjednim državama, a nalaze se na tzv. balkanskoj ruti migranata, da ih upozore kako neće ući u Hrvatsku ako to ne učine legalno na graničnim prijelazima.

"Vođeni brojkom od 7502 pokušaja nezakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku, 547 uhićenih krijumčara ljudi, ali i zbog loših vremenskih uvjeta, snijega i hladnoće, Ministarstvo unutarnjih poslova apelira na međunarodne i nevladine organizacije koje sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti, misleći prvenstveno na BiH te Srbiju, da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku. Ulazak izvan graničnog prijelaza nije zakonit ulazak te ga Republika Hrvatska neće dopustiti. Želimo spriječiti moguća ozljeđivanja, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata koji će se s područja drugih država, prvenstveno s područja BiH i Srbije, upustiti u pokušaj nezakonitog ulaska u Hrvatsku", kažu iz MUP-a.

Kako dalje navode u svom priopćenju, kako bi se domogli svog krajnjeg odredišta u zemljama zapadne Europe, migranti se često izlažu situacijama koje ponekad završe tragično. Ministarstvo unutarnjih poslova ove je godine evidentiralo devet slučajeva smrtnog stradavanja migranata, a radilo se o utapanjima i pothlađivanju. Ovakvi slučajevi zabilježeni su i prošle godine.

Hrvatska policija ustraje i ustrajat će u dosljednom provođenju nacionalnog zakonodavstva kojim se osigurava zaštita državne granice i pravne stečevine te vanjske granice Europske unije, kao i sigurnost građana RH, a u konačnici i sigurnost građana EU-a. Iz policije kažu da su najbolji pokazatelj te namjere brojke procesuiranih nezakonitih prelazaka državne granice, kao i uhićenih krijumčara ljudi.

"Ako se bilo tko odluči na sprječavanje policajaca u obavljanju dužnosti čuvanja državne granice, oni će poduzeti sve zakonom raspoložive mjere i mehanizme. Pri tome mislimo na mjere i mehanizme propisane hrvatskim, ali i europskim zakonodavstvom poput mjera odvraćanja, sukladno Zakoniku o schengenskim granicama, kao i readmisijske postupke", dodaju iz MUP-a.

Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prošlog tjedna odgovorio je na pismo predstavnika nevladine organizacija Human Rights Watch u kojemu se policija optužuje za neprofesionalan i nezakonit odnos prema migrantima, navodeći da takvi navodi nisu točni te da hrvatska policija ima nultu stopu tolerancije na nezakonitu uporabu sredstava prisile od strane hrvatske policije naspram bilo koje populacije. S.Lacić
VRAĆENO 1106 MIGRANATA
Ministar Davor Božinović istaknuo je da se prema svim migrantima koji nezakonito prijeđu državnu granicu provodi upravni postupak radi donošenja rješenja o povratku na temelju kojeg su obvezni napustiti RH i europski gospodarski prostor. U prvih deset mjeseci ove godine u treće zemlje vraćeno je 1106 osoba, od kojih u Bosnu i Hercegovinu 488 osoba.
Možda ste propustili...