Regija
SUPRUŽNICI DUJIĆ IZ ŽUPANJE OGORČENI

Do kuće mogu samo preko pruge, HŽ brani prelazak
Objavljeno 17. prosinca, 2018.
HŽ je uklonio improviziranu stazicu koju je obitelj uredila za prilazak domu
ŽUPANJA

Supružnici Ana i Branko Dujić iz Županje, koji s desetogodišnjim sinom žive uz prugu, prekoputa željezničke postaje, ostali su bez jedinoga prilaza svome domu, koji vodi preko kolosijeka ispred njihove obiteljske kuće. Među tračnicama su u širini oko jednoga metra nasuli kamen i uredili stazicu, čime su si omogućili lakši prolazak, što je dobro funkcioniralo, ali prije nekoliko dana uklonili su je radnici Hrvatskih željeznica.

Ogorčeni supružnici pitaju se gdje je tu ljudskost i tvrde da improvizirana stazica nikome nije smetala. Dujići ondje žive godinama, njihova je obiteljska povijest vezana uz željeznicu. Brankov je otac bio otpravnik vlakova, oba djeda bila su željezničari, kao i pokojni brat i tetak. A on sa svojom obitelji i danas živi uz prugu, u kući koju je njegov otac i otkupio od Hrvatskih željeznica.

- Sa sinom sam se vraćala s posla i ostali smo neugodno iznenađeni prizorom koji nas je dočekao. Željeznički radnici rušili su prilaz našoj kući i rekli su nam da je naredba stigla iz Zagreba. Umjesto stazice ostale su nam rupe među tračnicama. A novi šok uslijedio je proteklog utorka kada su nam pred kućom postavili znak "zabranjen prijelaz preko kolosijeka". Pa to je jedini put kojim možemo prići kući i što sada da radimo? Da prilaz rješavamo zračnim putem? – pita se ogorčena Ana.

Vlakovi ne prolaze
Cijela je obitelj zaprepaštena takvom reakcijom HŽ-a. Smatraju da prilaz kući koji su uredili ni na koji način ne ugrožava željeznički promet kojeg ondje zapravo i nema, jer vlakovi ispred njihove kuće gotovo da i ne prolaze.

- Putnički vlak iz Vinkovaca dolazi do stanice koja se nalazi 70-ak metara prije naše kuće i vraća se nazad u Vinkovce. Dalje od stanice putnički vlakovi ne voze, ondje im je kraj puta. Prugom ispred naše kuće nekoliko puta godišnje prođe teretni vlak za potrebe županjske Sladorane - pojašnjava Ana. I njemu, tvrdi, ni na koji način nije smetala improvizirana stazica, koja kamenom nije bila nasuta skroz do tračnica, o čemu su, kaže, posebno vodili računa.

- Hoćemo li ostati zarobljeni u kući i prilikom svakog izlaska biti u prekršaju i riskirati kaznu jer moramo prijeći kolosijek? Hoće li nam i gosti dolaziti u strahu? Ili ćemo biti prisiljeni otići iz svoga doma? - revoltirana je. Napominje da njezinom svekru, koji je kao prometnik na toj pruzi zaradio mirovinu i od HŽ-a i kupio kuću, Željeznice nikada nisu uredile prilaz i osigurale prijelaz preko kolosijeka, a to su, smatra, bili dužni učiniti.

- Gledali smo dvoje staraca kako ne mogu preko kolosijeka jer je opasno. Otežan je bio pristup i Hitnoj službi, a često je bilo potrebe za njihovom intervencijom. I sada su nam uklonili prilaz koji smo si sami uredili! Naš sin u školu, suprug i ja na posao trebamo ovim putem, gaziti po rupama među izdignutim tračnicama? Pogotovo je sada, kada je pao snijeg, užasno, u stalnom sam strahu da će netko od nas pasti i polomiti se. Sve je pokriveno snijegom i jednostavno nabadaš i ne znaš gdje staješ, a tek kada smrzne, bit će jako opasno. Ne smijem ni razmišljati o tome… – očajna je Ana Dujić.

Opasno prelaženje
Pojašnjenje i odgovor na koji način u HŽ-u namjeravaju riješiti problem obitelji Dujić potražili smo u Sektoru za korporativne komunikacije HŽ Infrastrukture. U odgovoru na upit Glasa Slavonije napominju da je prelaženje preko kolosijeka na neobilježenim mjestima, odnosno na tzv. divljim prijelazima, iznimno opasno i protivno važećim propisima. Pozivaju se na Pravilnik o uvjetima za određivanje križanja željezničke pruge i drugih prometnica i za svođenje i određivanje zajedničkog mjesta i načina križanja željezničke pruge i ceste.

"U dijelu III članak 6. ‘Križanje željezničke pruge i pješačke staze izvan razine‘ propisano je da križanje željezničke pruge i pješačke staze u kolodvorskom području na prostoru između ulaznih skretnica od kojih počinju kolodvorski kolosijeci mora biti izvan razine pruge. Pravilnikom o unutarnjem redu željezničkog sustava, članak 4., propisane su radnje na željezničkoj infrastrukturi i u vozilima koje nisu dozvoljene, a kojima bi se mogla ugroziti vlastita sigurnost, sigurnost druge osobe i sigurnost imovine. Točkom 5. navedenog Pravilnika zabranjeno je neovlašteno prelaženje pruge, kolosijeka ili željezničkih postrojenja na nedozvoljenim mjestima, a točkom 10. istog članka zabranjeno je izvođenje radova u pružnom pojasu koji bi mogli oštetiti željezničku infrastrukturu", pojašnjavaju.

Marija Lešić Omerović
Hoćemo li ostati zarobljeni u kući? Hoće li nam i gosti dolaziti u strahu?
HŽ: Pokušat ćemo pronaći rješenje
U HŽ-u kažu da se oznake “zabranjen prijelaz preko pruge” ugrađuju na otvorenoj pruzi, na mjestima gdje je uočeno učestalo neovlašteno prelaženje od strane trećih osoba. “Improvizirani prijelaz preko kolosijeka prema kući je uklonjen i postavljena oznaka. Službe HŽ Infrastrukture sagledat će stanje na terenu i pokušati pronaći rješenje za prilaz javnim površinama, ali to nikako ne može biti prijelaz preko željezničke pruge odnosno kolosijeka”, zaključuju.
Možda ste propustili...

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

Najčitanije iz rubrike