Regija
EU ZA HUMANO USMRĆENJE

Inspektor može za nehumanost kazniti na kolinju
Objavljeno 17. prosinca, 2018.
Na mjesto svinjokolje veterinarski inspektor može doći bilo kad, a kazna je 5 do 15.000 kuna

Prije desetak godina, u vrijeme kada se privodio kraju višegodišnji posao priključenja Hrvatske Europskoj uniji, euroskeptici (jedna od njih nas predstavlja u EU Parlamentu) širili su dezinformacije kako ulaskom u EU gubimo smostalnost i samobitnost i da više nećemo moći njegovati neke svoje običaje, poput svinjokolje ili pečenja rakije. No vrijeme je pokazalo da su to bile ono što danas nazivamo "fake news" i da se rakije peče i svinjokolje održavaju u hrvatskim dvorištima samo što se više moramo pridržvati sanitarnih i drugih propisa, a to i nije tako loše, manje zbog uvažavanja propisa, a više zbog nas samih.

U ovo vrijeme svinjokolja oglasio se ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i podsjetio kako je nužno pridržavati se pravila o dobrobiti životinja prilikom klanja svinja, a koja govore kako se prema životinji ne smije grubo postupati te da se prije usmrćenja ona mora omamiti i ne smije osjetiti bol. Kazne za kršenje tih odredbi za fizičke osobe iznose od 5 do 15 tisuća kuna. Životinja se može zaklati samo nakon omamljivanja, navode ove odredbe, a gubitak svijesti i osjeta mora se održavati do smrti životinje, odnosno životinja mora biti usmrćena prije nego što se počne vraćati svijesti. Posebno je važno osigurati se od mogućih bolesti i obvezno uzorak mesa odnijeti na pregled u veterinarsku stanicu.

Zanimljivo je, a na to svakako valja upozoriti građane, da veterinarski inspektor može u bilo kojem trenutku doći na mjesto svinjkolje i obaviti nadzor te utvrditi kako je životinja usmrćena i, ako treba, kazniti.

U slavonskom selu nisu čekali na Europska unija donese propise o humanom postupanju sa životinjama jer je već nekoliko desetljeća pištolj za omamljivanje gotovo redovit rekvizit uz, dakako, noževe, lance i "glokne" za šurenje. Ljudi su shvatili kako je svinjokolja lakša ako svinju prvo omame, a potom ispuste krv i više nema onih groznih krikova i samrtnog hropca.

Tako je i u dvorištu Đuke Cvitića (69) iz Donjeg Novog Sela koji prihvaća sve što je dobro, ali ne zaboravlja ni ono što je baštinio od svojih starih. Kaže kako odavno u njegovom kraju svinju prvo omame posebnim pištoljem i poslije ispuste krv jer što je manje krvi u mesu, ono je kvalitetnije, a u posljednje vrijeme koriste elektrošokere, koji je, kaže, još bolji.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike