Osijek
NOĆ ZNANOSTI NA PREHRAMBENOM FAKULTETU

Od zagonetnog ubojstva
do izrade piva i čokolade
Objavljeno 16. prosinca, 2018.
Učenici su vidjeli fakultet, laboratorije, opremu i upoznali se s nastavnicima

Kako se pravi pivo, kakva je veza između sata, elektriciteta i voća, kako otkriti tajnu ljepote, kako testirati svoja osjetila – odgovore na ta i mnoga druga zanimljiva pitanja više od 500 učenika iz cijele Slavonije imalo je priliku doznati na drugoj Noći znanosti organiziranoj na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Riječ je o manifestaciji čiji je cilj ponajprije približiti svijet znanosti "budućim znanstvenicima" preko različitih eksperimenata u kojima aktivno sudjeluju.

Stotinjak je profesora, asistenata i studenata udružilo snage, pustilo maštu na volju i osmislilo niz kreativnih i dosad neviđenih radionica, ponajprije namijenjenih učenicima srednjih škola – potencijalnim budućim studentima fakulteta, ali i široj populaciji. Najviše je bilo gimnazijalaca, ali i učenika poljoprivrednih i prehrambenih usmjerenja.

- Imamo i osnovne škole, dolaze nam cijele obitelji i uvijek je veselo i zabavno – kaže izv. prof. dr. sc. Stela Jokić, organizatorica manifestacije. No, većina je posjetitelja ipak stigla organizirano. Problem s odazivom nisu imali ni ove godine – čim su na društvenim mrežama najavili događanje, počeli su im se javljati razrednici i djeca iz mnogih škola. Na dolazak u osječku Tvrđu i Prehrambeno-tehnološki fakultet nije ih spriječila ni mećava, koja je bila u punom mahu baš toga poslijepodneva kada je počinjala Noć znanosti.

- Imamo šest razreda učenika iz naše Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije, srednjoškolce i osnovce iz Našica, Požege, sve su nam radionice popunjene – kaže prof. Jokić. A većinu su tih radionica prvi put provodili. Jedna od njih je i CSI PTF, za koju je bio izniman interes.

- Posjetitelji se trude riješiti zagonetno ubojstvo jednog kemičara u laboratoriju primjenom kemijskih analiza – analiziraju krv, pokušavaju pronaći tragove, povezati krivca s mjestom zločina – objašnjava prof. Jokić. Kaže, svaka radionica, osim što je zanimljiva, i edukativnog je karaktera.

- Imamo jako puno kemije, prehrambenih tehnologija, prirodnih preparata, nutricionističkih i senzorskih radionica – trudili smo se da radionice budu raznolike kako bi bile pristupačne i zanimljive što većem broju i ukusu posjetitelja – kaže Jokić. A i bile su – gdje god smo pogledali, klinci, mlađi i nešto stariji izvrsno su se zabavljali. Djevojke je privukla radionica "Otkrijte tajnu ljepote", na kojoj su doznale koji su to tajni sastojci koji se koriste u izradi spreja za volumen i nježnu teksturu kose, zbog čega se upotrebljava aromaterapija i kako je moguće riješiti se glavobolje u samo jednom koraku, kako na jednostavan način pripremiti svoj vlastiti piling i vratiti sjaj beživotnoj koži...

Ipak, na prehrambene su radionice na fakultetu izuzetno ponosni jer imaju laboratorije i cijele linije za proizvodnju čokolade, linije za proizvodnju ekstrudiranih proizvoda, biljne kozmetike... Osim radionice na kojoj su klinci pravili pivo, na "Čokoladnom carstvu" doznali su sve što im treba da bi napravili čokoladu.

U tzv. Nutri roomu posjetitelji su se i nutricionistički posavjetovali, ali i zabavljali rješavajući nutricionističke zagonetke uz koje su učili o pravilnoj prehrani.

- Ovo je prilika učenicima da vide naš fakultet, laboratorije, opremu, upoznaju se s nastavnicima i vide kako sve funkcionira – istaknula je prof. Jokić. Sudeći prema svemu što smo vidjeli, ne sumnjamo da će Prehrambeno-tehnološki fakultet, baš kao i ove, i sljedeće jeseni imati jedan od najboljih upisnih rezultata na Sveučilištu u Osijeku. A valja naglasiti kako u tome, osim izvrsnih potencijala, rezultata i uspjeha iza ustanove, sigurno veliku ulogu odigra upravo i dobra promocija uz ovakve i slične manifestacije.

Jasenka Pejaković
500

učenika iz cijele Slavonije sudjelovalo u programima 2. Noći znanosti

100

profesora, asistenata i studenata uključilo se u osmišljavanje programa
Riječ je o manifestaciji čiji je cilj ponajprije približiti svijet znanosti “budućim znanstvenicima”
Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike