Osijek
HRVATSKI VELIKANI

Na Rondelu i bista akademika Kišpatića
Objavljeno 16. prosinca, 2018.
Time se zaokružuje Rondel i započinje projekt aleje osječkih velikana - najljepšeg ulaza u osječku Tvrđu, kaže Završki

Uz biskupa Josipa Jurja Strossmayera te nobelovce Lavoslava Ružičku i Vladimira Preloga, svoju je spomen-bistu na Rondelu učenika osječkih gimnazija u Perivoju hrvatskih velikana dobio i četvrti poznati Osječanin – akademik Mijo Kišpatić. Time se zaokružuje Rondel i započinje projekt aleje osječkih velikana, što će biti najljepši ulaz u osječku Tvrđu, najavio je predsjednik Ogranka Matice hrvatske Ivica Završki u subotu na svečanoj akademiji u povodu otkrivanja Kišpatićeve biste.

- Mijo Kišpatić učenik je osječke gimnazije i prvi doktor prirodnih znanosti zagrebačkog sveučilišta. Znanstvenik je svjetskoga glasa - geolog, biolog, fizičar. Zadužio je svjetsku znanost geološkim otkrićem koje je potvrđeno tek 50-60 godina poslije. To što su drugi dobili priznanje za to otkriće, ne smanjuje Kišpatićev doseg i veličinu – naglasio je Završki.

Hvale je vrijedna inicijativa da se osobama koje se nisu dokazale samo na našem području nego i na svjetskim razinama oda posebno priznanje, riječi su akademika Zvonka Kusića, predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Družba "Braća Hrvatskoga Zmaja", Zmajski stol u Osijeku suglasnost za gradnju Rondela dobila je još 2005. Prva je spomen-bista na kružnom platou ispred osječke Treće gimnazije postavljena u čast biskupu Josipu Jurju Strossmayeru, koji, prema riječima profesora emeritusa Antuna Tucaka – Zmaja Sovićkog, do tada u Osijeku nije imao spomenik. Biste su potom dobili i nobelovci Ružička i Prelog, a sada i akademik Kišpatić – sve su autorsko djelo poznatog osječkog akademskog kipara Marijana Sušca, a Rondel je projektirao akademik Andrija Mutnjaković. Gradnja je Rondela realizirana u suorganizaciji s HAZU-om, Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera, Gradom Osijekom, Osječko-baranjskom županijom i osječkim ogrankom Matice hrvatske. Kišpatićeva je bista stajala 158.750 kuna, a financirana je isključivo donacijama Sveučilišta, Grada, Županije te javnih i gospodarskih subjekata.

- Nije to samo odavanje počasti zaslužnim Osječanima nego i spomen trajne vrijednosti kako bi se u globalizacijskim procesima sačuvao hrvatski identitet – kazao je prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Robert Raponja. Predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega poručio je kako će se ovim činom zasluženo popularizirati lik i djelo osječkog uglednika. Župan Ivan Anušić zaključio je da će Osijek kao sveučilišni grad duge tradicije kulture, znanosti, političkog i drugog života sigurno i u budućnosti iznjedriti neke nove velikane. Svečanosti su nazočili i mnogi drugi akademici i uglednici iz znanstvenog, vjerskog, društvenog i političkog života, a Kišpatićevu su bistu otkrili izvrsni učenici Treće gimnazije – Toni Tonković (4.c) i Karla Ambruš (3.e).

Jasenka Pejaković
VAŽNA PORUKA ZA BUDUĆNOST
- Mijo Kišpatić 43 godine bio je član Akademije, prvi je opći prirodoslovac i minerolog, zaslužan za popularizaciju prirodoslovlja. Bavio se seizmologijom, biologijom i fizikom i prevodio mnoge udžbenike. Bio je erudit i prirodoslovac. Drago mi je što Osijek i Slavonija prepoznaju važne ljude iz prošlosti, koji su često zanemarivani. To je i važna poruka za budućnost. Imali smo velike ljude i vjerujem da ćemo ih imati i ubuduće - rekao je Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a i počasnog odbora za postavljanje spomen-biste Miji Kišpatiću.
Robert Raponja

prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta J. J. Strossmayera

Nije to samo odavanje počasti zaslužnim Osječanima nego i spomen trajne vrijednosti kako bi se u globalizacijskim procesima sačuvao hrvatski identitet.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike