Osijek
20 GODINA ISUSOVAČKE KLASIČNE GIMNAZIJE

Zahvale uz praizvedbu Igrecove Slavonske mise
Objavljeno 17. prosinca, 2018.
Osječka je Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti proslavila u petak, na blagdan sv. Josipa, zaštitnika škole, 20. obljetnicu postojanja. Svečanoj proslavi u dvorani osječkog Vikarijata, koja je ovom prigodom bila ispunjena do posljednjeg mjesta, zahvaljujući odazivu bivših i sadašnjih učenika, kao i brojnih drugih gostiju, prethodila je svečana sveta misa u crkvi sv. Mihaela u Tvrđi, koju je predvodio mons. dr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru.

Slavljenički je program u Vikarijatu počeo meditativnom molitvom, nakon čega su zbor i tamburaši praizveli Slavonsku misu skladatelja Anđelka Igreca, koja je oduševila sve nazočne.

Riječima zahvale nazočnima se najprije obratio pater Sebastian Šujević, ravnatelj gimnazije.

- Ova je večer namijenjena zahvaljivanju. Zahvaljujemo za dvadeset godina djelovanja naše škole tijekom kojih se mnogo toga dobrog dogodilo, i trudom, i milošću odozgo. A zahvalnost budi radost, najdublju radost. Danas, kao ravnatelj, želim zahvaliti, u ime svih bivših ravnatelja i u ime Družbe Isusove, onima koji su u našu školu utkali svoje vrijeme i svoj rad. Tako jedna od zahvala ide i našem osnivaču koji je prije 20 godina od više ponuđenih mjesta odabrao upravo Osijek, i tu su se odmah prihvatili posla pater Petar Mijić-Barišić i s njime pater Petar Galauner. Oni su ovdje napravili veliki posao, a odmah uz njih stala je i nadbiskupija, mons. Marin Srakić, kasnije i mons. Đuro Hranić, Grad nam je dao prostor, Županija nas je podržala kao svoje – uputio je zahvale pater Šujević.

- Druga zahvala ide svima onima koji su od početka dali svoje vrijeme, možda i svoje najbolje godine, a to su naši profesori, naši zaposlenici. Od samih početaka imamo i podršku naših sestara Križarica, kojima također zahvaljujem. I knačno, tu su i mnogi roditelji, mnogi učenici, sadašnji i bivši, koji su imali toliko povjeranja da su odabrali našu školi i svoje srednjoškolsko obrazovanja završili ili ga još uvijek pohađaju ovdje. To je veliki čin povjerenja – dodao je pater Šujević.

Iako relativno mala škola, koja trenutno ima 215 učenika, Isusovačka klasična gimnazija svrstava se u red najboljih srednjoškolskih obrazovnih ustanova, ne samo u Osijeku, nego i u Hrvatskoj, o čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja.

- Mnogi su plodovi došli od kreativnosti naših učenika, od rada naših nastavnika na svim razinama, od državnih natjecanja iz mnogih predmeta, državnih prvaka iz pojedinih predmeta, suradnje s raznim školama, inozemnim i domaćim, Tu su i takozvani megaprojekti, kako ih naziva naš profesor Matija Zorić, od kulture antičkoga Rima, olimpske Grčke i Japana, pa do seminara Teologije tijela kojim želimo otvoriti identitet čovjeka do svoje punine, sve su to raznovrsni plodovi koje smo gledali kako rastu i kako ih djeca zajedno s profesorima ubiru - zaključuje pater Šujević.
I. Alilović
Iako relativno mala, Isusovačka klasična gimnazija svrstava se u red najboljih srednjih škola u Hrvatskoj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike