Osijek
IZ UKOPA UPOZORAVAJU NEPLATIŠE

Dug za grobnu naknadu dosegnuo 2,3 milijuna kn
Objavljeno 17. prosinca, 2018.

Kad u siječnju 2019. Ukop pošalje uplatnice za godišnju grobnu naknadu, građani koji nisu podmirili svoja dugovanja iz prošlih godina dobit će i opomene s pozivom na plaćanje duga. Bit će to prilika da se smanji trenutačni dug za godišnju grobnu naknadu za 2016., 2017. i tekuću godinu koji ukupno iznosi oko 2,3 milijuna kuna.

- Godišnje građanima šaljemo dvije rate, s rokom plaćanja do 31. svibnja, odnosno 30. studenoga. Onaj tko ne plati dugovanje u dva obroka i akumulira dug, može očekivati opomenu, a onaj tko se i nakon primitka opomene ogluši na plaćanje dospjelih dugovanja, potom može očekivati pokretanje ovrhe, što će im prouzočiti dodatne troškove. Ima onih koji reagiraju odmah, ali većina čeka taj ovršni postupak koji se obavlja putem javnog bilježnika. Ako ni tada ne uspijemo s naplatom, ide se na sve zakonske načine na prisilnu naplatu duga, što ovršni zakon dopušta – pojasnio je Hrvoje Ostrički, direktor Ukopa.

Dodaje kako neće svi korisnici grobnih mjesta dobiti račune istodobno. Podsjeća kako je na grobljima oko 35 tisuća grobnih mjesta te da se uplatnice šalju iz uprava grobalja, i to ponajprije za Groblje svete Ane, potom Donjogradsko i nakon toga i za ostala groblja.

Valja naglasiti kako u Ukopu za najveća dugovanja omogućuju otplatu na obroke. Ostrički navodi kako je takvih dugovanja popriličan broj, stoga poziva građane da se jave radi dogovora na broj telefona 031/272-655. Također podsjeća na Zakon o grobljima prema kojem grobno mjesto za koje se deset godina uzastopce ne plaća grobna naknada prelazi u vlasništvo Ukopa (ako je prošlo više od 15 godina od posljednjeg ukopa u zemljani grob, odnosno 30 godina u grobnicu).

- Ako je taj rok prošao, mi možemo raspolagati tim grobnim mjestom. Svake godine imamo određen broj takvih grobnih mjesta koji prelaze u status napuštenih grobova. Dakako, prije isteka toga roka stavljamo naljepnice na takve grobove i podsjećamo vlasnike na obvezu plaćanja. Ima i onih koji po isteku roka žele grobove natrag, što je moguće, ali ne prije nego što plate zaostale dugove za grobnu kanadu s kamatama – pojašnjava Ostrički.

Podsjetimo, Grad je nedavno na temelju upita stranaka prenio pravo korištenja na tvrtku Ukop ukupno 18 tzv. ošasnih imovina, odnosno grobnih mjesta i grobnica koje su prešle u vlasništvo Grada zbog dugovanja ili odricanja nasljednika. Ukop je na sve te grobnice, odnosno grobna mjesta postavio naljepnice nasljednicima kako bi se regulirao status.
M. Mihelić
Za što se troši novac od grobne naknade?
Redovita košnja zelenih površina najmanje osam do deset puta godišnje, sadnja novih nasada i održavanja postojećih, kao i održavanje grobljanskih staza neki su od poslova za što se koriste prikupljena sredstva godišnje grobne naknade.

- Tu je još i obnova oštećenih površina na stazama, briga oko otpada, održavanje posuda za njegovo prikupljanja, kao i nabava posuda i metli za održavanje gorbnih mjesta. Novac se koristi i za izgradnju raspleta vodovodne mreže po grobljima, pokriće troškova korištenja vode, održavanje infrastrukture, kao i nabavu nove opreme, vozila i strojeva za održavanje groblja. U cilju kvalitetnog održavanja groblja molimo građane da redovito plaćaju grobnu naknadu - poručuje Ostrički.
Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike