Objavljeno 17. prosinca, 2018.
Sredovječni muškarci koji jedu mnogo voća i povrća mogu smanjiti rizik za kognitivne probleme u kasnijim godinama života u usporedbi s vršnjacima koji ne konzumiraju te namirnice često, pokazuje američko istraživanje.
Znanstvenici su pratili gotovo 28.000 muškaraca 20 godina koji su na početku istraživanja imali prosječno 51 godinu. Svake četiri godine ispitanici su ispunjavali upitnike o prehrambenim navikama. Također su prošli testiranja kognitivnih funkcija kad su prosječno imali 73 godine.
Na temelju tih rezultata znanstvenici su utvrdili da su muškarci koji su redovito jeli najviše povrća u prethodnih desetak godina, kad su bili u 70-im godinama, imali 17 posto manji rizik za umjerene kognitivne probleme i 34 posto manji za velike mentalne teškoće od muškaraca čija je prehrana sadržavala najmanje povrća.
Za konzumiranje voća nije se činilo da utječe na rizik za umjerene kognitivne probleme, no muškarci koji su pili više soka od naranče imali su 47 posto manje izglede za velike mentalne teškoće od muškaraca koji su pili najmanje toga soka, pišu znanstvenici u časopisu Neurology.
“Dugoročno konzumiranje povrća (zelenog lisnatog, tamnonarančastog i crvenog), voća (bobičastog) i voćnih sokova (naranče) može koristiti kognitivnim funkcijama u visokim godinama muškaraca", kaže autor studije Changzheng Yuan s Harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu. Muškarci bi ipak trebali pripaziti koliko soka od naranče piju, dodaje on.
“Zaštitna uloga redovitog konzumiranja soka od naranče uglavnom je uočena kod najstarijih muškaraca”, kaže Yuan.
“S obzirom na to da su voćni sokovi kalorični zbog koncentriranih voćnih šećera najbolje je ne konzumirati više od jedne male staklene čaše dnevno”, dodao je Yuan.
H Jasminka Knežević