Zdravlje
CIKLA ZDRAVA I FINA

Grije cijeli organizam tijekom zimskih mjeseci
Objavljeno 17. prosinca, 2018.
Zimi najčešće ciklu jedemo na salatu. Čini se da cikla nije dovoljno prepoznata u gastronomiji, premda je podrijetlom upravo iz Sredozemlja. Odlična je u juhi, poznatom boršču, pečena i pirjana, s mesom, sama ili s drugim povrćem, odlično se slaže s jabukom i mrkvom, a neprocjenjiva je njezina ljekovita vrijednost.

Nemojte baciti lišće cikle, ono je bogato beta-karotenom, folnom kiselinom, klorofilom, kalijem, vitaminom C i željezom. Od lišća cikle možete napraviti zeleni kašasti sok, mnogi ga pripremaju za prilog poput špinata. Što se slatkiša tiče, dovoljno je u biskvit dodati naribanu ciklu, najjednostavniji sladoled je onaj od soka pomiješan s medom i slatkim vrhnjem.

Malo zdravlja za kraj: prema ayurvedi, cikla je namirnica koja ima zagrijavajuća svojstva, zbog toga je idealna hrana tijekom hladnih zimskih mjeseci. Jedinstvena je zbog visokog sadržaja antikancerogenih tvari i karotenoida, odličan je izvor folne kiseline. Prepuna je antioksidansa, koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti. Betacyanin je pigment koji cikli daje crvenu boju, on se apsorbira u krv i povećava njezinu sposobnost da prenosi kisik i do 400 posto.

Sok
Potrebno vam je kilogram cikle, kilogram mrkve, kilogram jabuka i 500 g meda. Izribati mrkvu, ciklu i jabuke, dodati med, ostaviti dan-dva da miruje, istisnuti sok kroz medicinsku gazu te piti ujutro minimalno dvije žlice natašte. Rok trajanja mu je najviše tjedan dana, zato višak možete zamrznuti u bočicama.

Pečena cikla s mirodijama
Potrebno je kilogram svježe cikle, malo soli, maslinova ulja, češnjaka, peršina, origana, ružmarina. Vatrostalnu zdjelu obložiti aluminijskom folijom. Oguliti ciklu i izrezati je na komade. Uvijek je ukusnija cikla koja je veličine šake. Kad ste je posložili u foliju, začinite je maslinovim uljem, solju, mljevenim ružmarinom, origanom, češnjakom i peršinom. Pecite na 250 stupnjeva oko 45 minuta.: Možete poslužiti uz polpete od mesa ili pečeno meso. J.Kn.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa