Novosti
SABOR ZAKLJUČIO JESENSKO ZASJEDANJE

Za uspješno funkcioniranje BiH ključna je ravnopravnost svih njezinih građana
Objavljeno 14. prosinca, 2018.

Sabor je u petak s 81 glasom za, 4 suzdržana i 11 protiv donio Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH, koju predlaže saborski Odbor za Hrvate izvan RH, a u kojoj se poziva na izmjene Ustava BiH i izbornog zakona s ciljem ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u toj zemlji.


SDP-ovci su bili protiv, mostovci i Živi zid nisu glasovali, a suzdržani su bili neovisni Marko Vučetić, Tomislav Žagar, Vlaho Orepić i Mario Habek. Za Deklaraciju su bili, među ostalima, i bivši SDP-ovac u Bandićevu klubu Zdravko Ronko i Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) te Neovisni za Hrvatsku.


Za uspješno funkcioniranje BiH na svim razinama ključno je da svi njezini konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njezinu budućnost, ističe se u Deklaraciji, koja ima šest točaka. U dokumentu se upozorava na marginaliziranost Hrvata u BiH. Navodi se kako je hrvatski član Predsjedništva BiH i treći put izabran glasovima bošnjačkog naroda, što je moguće čak i da svi Hrvati u BiH glasuju za drugog kandidata, što je suprotno duhu Daytonskog sporazuma. Deklaracijom o položaju Hrvata u BiH institucije Republike Hrvatske pozivaju se da nastave zagovarati i podržavati žurne promjene koje će osigurati jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i svih građana BiH i intenziviraju pomoć institucijama strateškog značenja za hrvatski narod u BiH.


Na Deklaraciju su bila podnesena dva HDZ-ova amandmana, četiri Mostova te 15 SDP-ovih. Od dva HDZ-ova amandmana djelomično je prihvaćen onaj kojim se "pozdravlja rješavanje statusnih i egzistencijalnih pitanja pripadnika HVO-a" te onaj kojim se od MVEP-a traži da jednom godišnje Saboru podnese izvješće o provedbi Deklaracije. Vlada je također prihvatila osam amandmana SDP-a - dva u cijelosti i šest djelomično. Riječ je uglavnom o amandmanima tehničke naravi, a oni kojima se nastojalo politički i suštinski utjecati na sadržaj Deklaracije odbijeni su.


Mostu nije prihvaćen ni jedan amandman. Tako nije prošao prijedlog da se najmanje dva puta godišnje traži reakcija i izvještava Vijeće sigurnosti UN-a i brojne europske institucije o svim postupcima i odlukama na štetu hrvatskog naroda, ali i stabilnosti i funkcionalnosti BiH. Odbijen im je i amandman kojim se traži promjena Ustava RH kako bi se svim Hrvatima izvan Hrvatske omogućilo dopisno i elektroničko glasovanje. "Licemjerno ste ponudili lažnu ruku mira Hrvatima u BiH, a ostavili ste ih na vjetrometini i milost drugih", poručio je čelnik Mosta Božo Petrov.


Šef HDZ-ova kluba Branko Bačić pozvao je "sve parlamentarne stranke da se na dan kada je potpisan Daytonski sporazum u Parizu izdignu iznad svojih uskih stranačkih interesa i podrže Deklaraciju, čija je isključiva namjera poboljšati, definirati jednakopravnost i konstitutivnost hrvatskog naroda i BiH".


Sabor nije prihvatio Interpelaciju o radu Vlade radi njenog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava "za dom spremni", koju je podnio Klub zastupnika SDP-a. Protiv Interpelacije izjasnilo se 75 zastupnika, dvoje je bilo suzdržano, među kojim su bivši SDP-ovac Mario Habek i Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku), a podržala su je 24 zastupnika.
Bila je ovo najplodnija saborska godina, skupno se zasjedalo 117 dana, najviše u proteklih deset godina, istaknuo je predsjednik Sabora Gordan Jandroković na božićnom domjenku za zastupnike, zaposlenike i novinare te svima zahvalio na suradnji. Glasovanjem o raspravljenim točkama u petak je završeno jesensko zasjedanje, zastupnici odlaze na jednomjesečnu ustavnu stanku. H
ZAKONU O UDŽBENICIMA 81 GLAS
Sabor je s 81 glasom za, 19 suzdržanih i tri protiv donio Zakon o udžbenicima, zbog kojeg je iskrilo u vladajućoj koaliciji. Protiv tog zakona bili su zastupnici Neovisnih za Hrvatsku, a suzdržani su bili SDP-ovci, HDZ-ov Miroslav Tuđman, nezavisni Marko Vučetić, Goran Aleksić (Snaga) te IDS-ovci i Glas. Vladajuću većinu podržali su, među ostalima, i Mirando Mrsić (Demokrati), nezavisni Tomislav Žagar te SDP-ov Joško Klisović. Bandićev klub zatražio je da država osigurava sredstva za udžbenike za osnovne škole, a Vlada, ovisno o raspoloživom novcu, može odlučiti i o financiranju onih za srednjoškolce. Vlada je njihov amandman prihvatila u izmijenjenom obliku, dopunivši ga stavkama kako bi se osigurao održiv i stabilan sustav time što bi financirani udžbenici i drugi materijali bili u vlasništvu škole.