Novosti
IZ ZAVODA “DR. ANDRIJA ŠTAMPAR” UPOZORAVAJU

Oprezno na cesti, posebice na nadvožnjacima i podvožnjacima
Objavljeno 15. prosinca, 2018.

Snijeg je prekrio Hrvatsku, pa iz policije podsjećaju vozače da su na snazi zimski uvjeti na cesti.

U vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s prikolicom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu. Osječki prometni stručnjak Dražen Jeđud uputio je nekoliko savjeta vozačima za sigurnu vožnju u zimskom razdoblju.

- Preporučljivo je postaviti zimske pneumatike na sva četiri kotača, dubine utora minimalno četiri milimetra. Neovisno o tome ima li snijega ili nema, zimski pneumatici izrađeni su od takvog materijala koji pri nižim temperaturama bolje prianjaju na kolnik - kaže Dražen Jeđud. Nadalje ističe da na sigurnost mogu utjecati i neispravni dijelovi ovjesa, prije svega amortizeri, jer ako nisu ispravni, dolazi do njihove smanjene efikasnosti i produžava se put kočenja.

- Ne treba činiti nikakva nagla kretanja, nagla zaustavljanja, osim, naravno, u slučaju nužde. Nagla promjena smjera može dovesti do destabilizacije vozila. Na otvorenoj cesti treba biti posebno oprezan, osobito na hladnim dijelovima gdje cesta prolazi u blizini šumskih područja, na nadvožnjacima i podvožnjacima. U dnu podvožnjaka može se nakupljati vlaga i može doći do zamrzavanja, a nadvožnjaci su izdignuti i tu su također vrlo česta zamrzavanja na otvorenim dijelovima gdje ima vjetra - kaže osječki prometni stručnjak.

Starije osobe pripadaju u rizičnu skupinu koja je posebno osjetljiva na hladnoću, pa trebaju izbjegavati izlazak po hladnoći, a pri izlasku trebaju se zaštititi toplom odjećom i obućom, poručuju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Starije osobe preporučljivo je kontaktirati češće te se brinuti da uza sebe uvijek imaju osobne podatke, popis lijekova koje uzimaju i telefonski broj osobe koju se može kontaktirati, savjetuju iz "Štampara".S.Lacić
ISKLJUČIVANJE IZ PROMETA
Nakon što policija zaustavi vozilo bez zimske opreme, isključuje se iz prometa. Vozač je dužan isključeno vozilo odmah ukloniti s ceste na mjesto na kojemu neće ugrožavati sigurnost prometa, a najkasnije u roku od 12 sati vozač je dužan ukloniti isključeno vozilo s ugibališta i sličnih mjesta. Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 30.000 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa. Kaznom od 1500 do 5000 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa.