Svijet
NATO ĆE RAZMOTRITI RAZINU ANGAŽMANA NA KOSOVU

Skupština Kosova usvojila zakone vezane uz formiranje Vojske Kosova
Objavljeno 15. prosinca, 2018.
Skupština Kosova usvojila je u petak zakone koji će omogućiti transformiranje Sigurnosnih snaga Kosova (KBS) u Vojsku Kosova, što službeni Beograd smatra kršenjem međunarodnih akata i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999. godine i Ustava Kosova, a politički predstavnici kosovskih Srba poručuju da ih ne priznaju.

Zastupnici u kosovskom parlamentu izglasali su zakon o sigurnosnim snagama Kosova, zakon o ministarstvu obrane Kosova, kao i zakon o službi u sigurnosnim snagama Kosova, kojima se stvaraju uvjeti za transformiranje KBS-a u Vojsku Kosova.

U tekstu zakona o sigurnosnim snagama Kosova navodi se kako "snage sigurnosti Kosova štite suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo", što je, kako prenosi Tanjug, tekst usklađen s preporukama Europske komisije. U zakonu također stoji kako su "kosovske sigurnosne snage multietničke vojne snage, profesionalne, naoružane i ovlaštene služiti u zemlji i inozemstvu, u skladu s ustavnim i zakonskim mandatom".

Srpska lista, čiji su zastupnici bojkotirali sjednicu kosovskog parlamenta, priopćila je da ne priznaje usvojene zakone i da je Priština tom odlukom "pucala u mir", a građane je pozvala na mir i suzdržanost i zatražila da ne nasjedaju na provokacije.

Predstavnici Srpske liste na konferenciji za novinare u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice poručili su da je KFOR "jedina oružana snaga" koja može doći na sjever Kosova, većinski naseljen Srbima.

Ustav Kosova predviđa da je za odluku o formiranju vojske nužna i suglasnost srpskih političkih predstavnika.

Prilikom usvajanja zakona u parlamentu je istaknuto kako će formiranjem kosovske vojske "biti zaokružena kosovska neovisnost" te da nije riječ o stvaranju etničke vojske, a zapovjednik kosovskih sigurnosnih snaga Rahman Rama rekao je za prištinski list "Zeri" kako će kosovska vojska služiti svim građanima i da će imati mandat izlaziti i na "sjever zemlje".

Zbog tenzija vezano uz današnju sjednicu kosovskog parlamenta KFOR je u petak ujutro rasporedio više oklopnih vozila, džipova i ambulantnih vozila austrijskog kontigenta, a u sjevernom dijelu pojačana je prisutnost pripadnika kosovske policije.

Građani sjevernog dijela Kosovske Mitrovice postavili su zastave Srbije na gotovo svim lokalima, prodavaonicama, ugostiteljskim objektima te na prozorima i terasama stanova i kuća.

To je, kako su naveli, njihov "odgovor na najavu formiranja Vojske Kosova" te na zastave SAD-a, koje su istaknute u Prištini i diljem Kosova južno od rijeke Ibar.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je u petak razočaranost kosovskom odlukom da svoje sigurnosne snage transformira u Vojsku Kosova te je najavio kako će Sjevernoatlantski savez preispitati razinu suradnje s Kosovom.

"Žao mi je što je ova odluka donesena unatoč zabrinutosti koju je iskazao NATO", kazao je Stoltenberg.

"NATO podupire razvoj kosovskih sigurnosnih snaga u njihovu postojećem mandatu. S promjenom mandata, Sjevernoatlantsko vijeće sada mora preispitati razinu NATO-ova angažmana s kosovskim sigurnosnim snagama", istaknuo je Stoltenberg. Glavni tajnik NATO-a također je kazao da NATO "ostaje privržen, prekoutem KFOR-a (mirovnih snaga prisutnih na Kosovu), stvaranju sigurnog okruženja na Kosovu".H
Srpska lista, čiji su zastupnici bojkotirali sjednicu kosovskog parlamenta, priopćila je da je Priština tom odlukom "pucala u mir"
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike