Regija
ZAMJERKE SDP-A NA PRORAČUN ZA 2019.

Optužuju gradsku vlast za netransparentnost prema građanima
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
ŽUPANJA

Predsjednik i potpredsjednik GO SDP-a Županja Josip Gregorović i Igor Kozarević, na konferenciji za novinare optužili su gradsku vlast za netransparentnost u donošenju proračuna za 2019., a koji bi se trebao izglasati u ponedjeljak, 17. prosinca.

- Na web-stranici Grada konačni prijedlog proračuna još uvijek nije dostupan i korisnici proračuna nisu dobili nikakav javni poziv za dostavu prijedloga o proračunu, što je uvriježena praksa u mnogim gradovima i općinama. Nema brošura, letaka, skraćenih verzija proračuna i slično, pa se, kao i naši građani, pitamo što je razlog takvoj tajnovitosti i netransparentnosti? - poručili su i zaključili da Grad nije radio u dobroj namjeri komunikacije s građanima.

- Čekajući "zadnjih pet minuta" onemogućeni su i gradski vijećnici u kvalitetnoj pripremi. Mogućnost rasprave "u prvom čitanju" valjda ne postoji ni kao opcija. Materijali za sjednicu poslani su tek u srijedu, 12. prosinca, pa vijećnici prvi put imaju mogućnost uvida u prijedlog proračuna nekoliko dana prije izglasavanja. Također postavljamo pitanje može li se adekvatno pripremiti za proračun uz još 28 točaka dnevnog reda u roku od pet dana, kazao je Gregorović.

Smatra da su vijećnici time dovedeni pred gotov čin i mat-poziciju kada više nemaju mogućnosti utjecaja na stvaranje proračuna te napominje da se ni jednom nije sastao Odbor za financije.

- Postojeća projekcija proračuna već je viđeni scenarij i teško se može reći da se hvata u koštac s problemima u gradu. Nastojat ćemo kroz naše amandmane amortizirati postojeće nedostatke u proračunu da budemo na tragu rješavanja loše demografske slike i iseljavanja mladih - poručili su. Tražit će subvencioniranje kamata na poduzetničke i obrtničke kredite, sredstva za potporu za zapošljavanje na neodređeno vrijeme, smanjenje komunalnog doprinosa i sufinanciranje otvaranja novih prenoćišnih mjesta u gradu. SDP će uputiti i amandman za 50-postotno smanjenje troškova dječjeg vrtića za djecu s prebivalištem u Županji.
“Ako se prihvate naši amandmani, ili ako postignemo konsenzus na tom tragu, podržat ćemo proračun. U protivnom nećemo glasati za prijedlog proračuna za 2019.”, poručili su. M.L.O.
SDP-ovci poručuju da se zainteresiranima trebalo omogućiti sudjelovanje u procesu stvaranja proračuna
Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike