Regija
SVEČANA SJEDNICA GOSPODARSKOG VIJEĆA ŽK POŽEGA

Zlatne kune HGK-a za Poljoprivredu Lipik, Magmu i Color grupu
Objavljeno 15. prosinca, 2018.
POŽEGA

Svečana sjednica Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Požega donijela je nove laureate koji su dobili priznanje za najuspješnije poduzetnike u 2017. godini.

"Zlatna kuna" dodijeljena je u tri kategorije: za male poduzetnike tvrtki Poljoprivreda Lipik d.d., za srednje poduzetnike metalnoj industriji Magma d.o.o. Požega i u kategoriji za velike poduzetnike Color grupi Požega koja u svom sastavu ima pet tvrtki koje uspješno posluju i najveći dio svoje proizvodnje izvoze u Europsku uniju. Priznanja predstavnicima najuspješnijih tvrtki u Požeško-slavonskoj županiji uručio je Luka Balenović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Požega. Luka Balenović osvrnuo se i na rezultate gospodarstva Požeško-slavonske županije, proizvodnju, izvoz i ukupnu dohodovnost te zaposlenost u realnom sektoru.

Prema izrečenom na svečanoj sjednici Gospodarskoga vijeća HGK - ŽK Požega, Požeško-slavonska županija i njezino cjelokupno gospodarstvo idu u dobrom smjeru, svi elementi su uzlazni, no nakon dugo godina tavorenja na dnu ljestvice razvijenosti hrvatskih županija, taj oporavak ne ide brzo. Pozitivne trendove i sada jako malu nezaposlenost ugrožava stalan pad stanovništva u posljednjih 27 godina od samostalnosti, a posebno ih ugrožava iseljavanje posljednjih nekoliko godina, tako da je županija izgubila od 2011. godine do sada više od 10 posto svojega stanovništva. Situacija je nešto gora glede demografije nego što su predviđale i najcrnje prognoze, tako da Požeško-slavonska županija već sada ima manje od 69 tisuća stanovnika, što je bilo predviđano tek za 2021. godinu. S time se suočavaju gospodarstvenici sve teže, posebice s nedostatkom stručnog kadra zbog neusklađenosti sa školovanjem, te odlaskom upravo osoba u najboljim godinama i stručno osposobljenih osoba.

Prigodno predavanje prije dodjele priznanja održao je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize. On je održao predavanje pod nazivom "Razvojna raznolikost Hrvatske s posebnim osvrtom na rezultate Požeško-slavonske županije". Neki statistički podatci svakako su nepovoljni za Požeško-slavonsku županiju, no još je poraznije da se svih pet slavonskih županija nalazi daleko ispod prosjeka razvijenosti Hrvatske, a čak i upola manje u usporedbi s Gradom Zagrebom.

Čestitke nagrađenima uputio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Župan Tomašević je u svom obraćanju nazočnima na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK - ŽK Požega istaknuo kako su svi nagrađeni poslovanje započeli kao mali poduzetnici, a danas su uspjeli preskočiti nekoliko stupnjeva razvoja i napraviti respektabilne tvrtke.

- Dijelimo sudbinu cijele Slavonije koja je jako stradala u ratu, sustavno svih godina zapostavljana i tek je krenula za bržim razvojem posljednje dvije godine. Mi smo tu svakako pozitivni, imamo bolji i brži razvoj, dugi niz godina više izvozimo nego što uvozimo, privlačimo više sredstava Europske unije kojima ubrzavamo svoj razvoj, značajnije su nam zapošljavani kapaciteti u građevinarstvu, transportu i metalnoj industriji. Zamašnjak je krenuo i pred našom županijom je svakako bolja budućnost od one prije nekoliko godina - rekao je župan.
AGM Kruna
Priznanja je uručio Luka Balenović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Požega
10

posto stanovništva Požeško-slavonska županija izgubila je od 2011. godine
Najčitanije iz rubrike