Crna kronika
BORBA PROTIV ŠVERCA DUHANA

Duhan i cigarete kriju u skrivenim podrumima, torti i pogrebnim vozilima
Objavljeno 15. prosinca, 2018.

Visoke cijene duhana i duhanskih proizvoda na hrvatskom, ali i tržištu Europske unije, dovele su doslovce do procvata crnog tržišta.

Duhan na crno kupuje velik broj građana, jer navika se teško riješiti, a jeftiniji je nekoliko puta nego cigarete u prodavaonicama. Ljudi koji se bave preprodajom duhana na razne načine skrivaju ga od policije, a jedan od takvih primjera zbio se na virovitičkom području u srijedu, kada su carinici i policajci, nakon pretrage stambenih prostora, objekata, zemljišta i drugih prostora u Pitomači, pronašli 1387,80 kilograma duhana. Duhan je bio skriven u dvorištu obiteljske kuće u dva posebno sagrađena i skrivena podruma, a u polju iza kuće pronađena je električna rezalica duhana ručne izrade.

Nerijetko krijumčari duhana unajme prostor, pa ondje drže ilegalni duhan, a zabilježen je i slučaj da je bosanski državljanin skrio cigarete u starinski štednjak na drva koji je bio na kamionu. Jednom su carinici na granici kod Bajakova pronašli cigarete u dvjema dječjim tortama. Početkom prošle godine zagrebački su carinici i policija zaustavili kombi hrvatskih registracija u kojem su otkrili metalni kompresor, starije proizvodnje. Ništa tu ne bi bilo tako važno za vijest da detaljnim pregledom navedenog kompresora u njemu nije pronađeno 250 kilograma sitno rezanog duhana.

Pri nekim zapljenama duhana dolazilo je do nasilja, pa čak i do pucnjave. Tako je, tijekom 2016. godine, na imanju 50-godišnjaka iz Lozana kod Virovitice u podzemnom skrovištu pronađeno više od deset tona nelegalnog duhana u listu, vrijednog šest milijuna kuna. Nakon što su policajci pronašli metalni okvir koji vodi u podzemno skladište sa skrivenim kutijama nelegalnog duhana, 26-godišnji sin vlasnika imanja uzeo je sjekiru i krenuo na policajaca vrijeđajući ga. Policajac se izmaknuo, no ispalio je iz službenog pištolja dva hitca u zrak kako bi otjerao napadača. Ipak, mladić ni tu nije stao, pa je nastavio vrijeđati policajce koji su ga na kraju morali svladati suzavcem. Međutim ni suzavac nije bio dovoljan da "sruši" 26-godišnjaka, već je zgrabio kanistar s plavim dizelom i polio otvor za podzemno skladište te ga zapalio upaljačem, a zatim polio sebe i policajce. Nakon cijele ove scene policajci su ih svladali i uhitili. Pozvani su vatrogasci koji su ugasili požar.

Nakon kriminalističkog istraživanja u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Virovitici, protiv 50-godišnjeg oca i 26-godišnjeg sina podnesena je kaznena prijava zbog napada na službenu osobu. Također protiv obojice podneseni su i optužni prijedlozi zbog prekršaja protiv javnog reda i mira.

Iste godine osječki carinici i policajci iz Donjeg Miholjca zaustavili su u Podravskim Podgajcima automobil u kojem je vozač prevozio 99,60 kilograma sitno rezanog duhana. U ovom slučaju duhan je bio skriven u preinačenoj unutrašnjosti vozila, iza naslona stražnjeg sjedala i prtljažnog prostora, odvojenog limenom pločom. Prostor u kojem je bio duhan inače je mjesto gdje se nalazi tvornički ugrađen spremnik za gorivo, koji je vozač premjestio da bi napravio prostor za krijumčarenje robe.

Jedan od bizarnijih slučajeva zbio se 2010. godine, kada su carinici na graničnom prijelazu Županja u vozilu za prijevoz pokojnika pronašli 5490 skrivenih kutija cigareta. Cigarete su bile u dograđenom prostoru poda, koji se protezao cijelom dužinom vozila, a vozilo je stiglo iz susjedne BiH.
Cigarete i duhan švercaju se na sve moguće načine, a najčešće ih krijumčari sakriju u bočne stranice vozila. Cigarete se skrivaju i u sjedala, pregrade iznad kamionskih kabina, u otvore za ventilaciju, ali i u spremnike za gorivo, branike.

Sandra Lacić
Šverceri najviše strepe od trošarina koje ih čekaju, a riječ je o stotinama tisuća kuna
Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

Najčitanije iz rubrike