Mozaik
GODIŠNJA PRIZNANJA HRVATSKE DISKOGRAFSKE UDRUGE

Za najprodavaniji album
u 2018. nagrađena Mia,
a Vatra za grupu godine
Objavljeno 14. prosinca, 2018.

Ovih su dana dodijeljena priznanja Hrvatske diskografske udruge za najboljeg muškog i ženskog izvođača, novog izvođača na glazbenoj sceni te grupu i pjesmu godine. Nagrađeni su i najprodavaniji albumi, kao i najslušaniji Deezer singl u 2018. godini.

HDU je treću godinu zaredom dodijelila Godišnja priznanja za najuspješnije glazbene uratke u protekloj godini na osnovi podataka dobivenih s nacionalnih top-lista radijskog emitiranja HR top 40 i službenih top-lista prodaje albuma. Partner svečane dodjele bio je i Deezer, pa je dodijeljeno i priznanje za naslušaniji singl preko spomenute platforme. Dodjelu je otvorio predsjednik HDU, Želimir Babogredac.

Najuspješniji muški izvođač u protekloj je godini bio Petar Grašo za pjesmu "Ako te pitaju", a priznanje za ženskog izvođača godine pripalo je Nini Badrić za pjesmu "Mijenja se vrijeme". Priznanje za novog izvođača godine primila je mlada pjevačica Domenica, i to za pjesmu "Vidi se iz aviona". Grupa godine je virovitička Vatra, čija je pjesma "Nama se nikud ne žuri" u suradnji s Massimom osvojila top-liste emitiranja u protekloj godini. Pjesma godine, a ujedno i Deezer singl godine pripadaju Petru Graši, a riječ je o pjesmi "Ako te pitaju", koja je nesumnjivo bila najslušaniji hit u 2018. godini.

Najprodavaniji domaći album godine je "Život nije siv" Osječanke Mije Dimšić, dok je u kategoriji inozemnih izdanja najprodavanija bila britanska grupa Arctic Monkeys sa svojim albumom "Tranquility Base Hotel + Casino".

- I treću godinu zaredom Hrvatska diskografska udruga predstavila je najbolje s hrvatske glazbene scene i napravila sažetak protekle godine. U skladu sa svjetskim trendovima dodjeljujemo svoja svečana priznanja, i to ona koja su službeno temeljena na službenim top-listama, u kojima dugi niz godina donosimo javnosti ono najbolje iz glazbene industrije. Riječ je o parametrima koje pomno mjerimo cijelu godinu kako bismo donijeli najtočnije relevantne podatke o uspješnosti pjesama u radijskom eteru i broju prodanih albuma - istaknuo je Želimir Babogredac.

Ovom prigodom Hrvatska diskografska udruga dodijelila je i posebna priznanje za dvadeset godina djelovanja i doprinos glazbenoj industriji, i to dvjema diskografskim kućama: Scardoni i Chansonfestu.

Dobitnike priznanja došli su podržati brojni kolege drugi izvođači koji su u protekloj godini imali uspješne singlove na nacionalnoj top-listi radijskog emitiranja HR top 40, radijski i televizijski urednici, kao i druge osobe iz javnog života.

Tanja Kvorka
Najuspješniji muški izvođač je Petar Grašo, a priznanje za ženskog izvođača godine pripalo je Nini Badrić
Najčitanije iz rubrike