Kultura
SREDIŠNJICA MATICE HRVATSKE DONIRALA 175 NASLOVA

Osječkom Ogranku 350 knjiga na dar
Objavljeno 15. prosinca, 2018.

Akademkinja Dubravka Oraić Tolić, potpredsjednica Matice hrvatske, osobno je jučer iz središnjice u Zagrebu donirala osječkom Ogranku, kao jednom od najaktivnijih i time najzaslužnijih, čak 350 knjiga. Riječ je o čak 175 naslova iz različitih biblioteka, uglavnom Pet stoljeća hrvatske književnosti (100-tinjak knjiga), koje će Ogranak proslijediti onima koji će ih zasigurno i čitati: osječkim osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima. Dodat će toj zavidnoj brojci i svoja izdanja, naglasio je na jučerašnjoj ‘maloj‘ konferenciji za novinare predsjednik Ivica Završki.
Advent je pravo vrijeme za darove, istaknula je Dubravka Oraić Tolić (prva žena u Predsjedništvu MH, u 176 godina dugoj povijesti ove ugledne institucije), napomenuvši da Osječanima nosi i pozdrave 24. predsjednika MH Stipe Botice i Predsjedništva. Novo je Predsjedništvo odlučilo darivati najmarljivije ogranke, a akad. Oraić Tolić, iako je dugogodišnja ‘matičarka‘, iznenadilo je koliko neki rade, misleći pritom na Osječane.
Mala povijest velikog ogranka - nazvala je svoj kratki rezime, kojim je još jednom predstavnicima medija, za koje je uvjerena da to sve već dobro znaju, željela podcrtati što je sve osječki Ogranak - jedan od najvećih - učinio. Oduševljena je postojanjem Odjela, suradnjom s ostalim ograncima - nazvala ih je veze u blizini i daljini (Pečuh, Tuzla, Subotica, Žepče, Čitluk, Vinkovci, Ilok, Vukovar, Slatina), kulturnim i obrazovnim institucijama u gradu, a nakon dolaska u sjedište Ogranka odmah je uočila brojne knjige i nagrade. Ne čudi, jer Ogranak je u Osijeku najveći Matičin nakladnik, odmah nakon zagrebačke središnjice. Čak 200 je izdanja iza kojih Ogranak stoji samostalno ili u suradnji, a 2016. tiskali su i Hrestomatiju osječke književnosti. Mnogo je naslova nagrađivano, a mnoga su i monografska.
Nezaobilaznim je ocijenila prinos Književne revije, časopisa koji ima dugu tradiciju, još od 1961. i tijekom godina je objavio više od 40 tisuća stranica različitih priloga iz kulture. Mnogi su brojevi bili tematski, a akad. Oraić Tolić posebice pamti onaj iz 1981., posvećen kombinatorici, za koji je sama napisala palindromsku poemu. Sadašnji urednik, naglasila je, usmjeren je na regionalni identitet, bez negiranja nacionalnoga.
- Matica je hrvatska konačno dobila staru obnovljenu ulogu čuvarice regionalnih identiteta, ali u sklopu nacije, pa ne će biti zaboravljena u procesu globalizacije - zaključila je akademkinja Dubravka Oraić Tolić, ponosna na osječki Ogranak, najagilniji na istoku Hrvatske.

Narcisa Vekić
Spomen-poprsje
Darovnica, na koju je osobito ponosna, samo je jedan od povoda koji je 75-godišnju akademkinju doveo u Osijek. U večernjim satima (u petak) planirana je promocija njezina novog romana Doživljaji Karla Maloga u knjižari Nova, a u subotu je u 11 sati otkrivanje spomen-poprsja akademiku Miji Kišpatiću u Rondelu velikana, učenika gimnazija u Osijeku, nadasve matičaru.
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike