Kultura
21. VUKOVARSKE ADVENTSKE SVEČANOSTI

Umjetnost kao uvod u duh božićnih blagdana
Objavljeno 15. prosinca, 2018.
U Galeriji Oranžerija "Baština" je Dore Kovačević, a u Mramornoj dvorani dvorca Eltz Dvojkovićeve "Impresije Dunava i mora"

U okviru 21. vukovarskih adventskih svečanosti u Gradskom muzeju Vukovar ovoga su tjedna postavljene dvije zanimljive izložbe. Prvo je u utorak u Galeriji Oranžerija otvorena izložba Baština akademske grafičarke i kiparice Dore Kovačević, a dan kasnije u Mramornoj dvorani dvorca Eltz otvorena je izložba Zdravka Dvojkovića, povjesničara umjetnosti, muzejskog savjetnika i voditelja Zbirke Bauer u mirovini. Dvojkovićeva izložba nosi naziv Impresije Dunava i mora, i na njoj je izloženo 60 slika različitih formata. Kako je sam autor istaknuo, za njega je postavljanje izložbe veliki događaj, jer je nakon odlaska u mirovinu ponovno dobio priliku angažirati se.

- Imao sam 30 slika, što sam smatrao nedovoljnim brojem, no ravnateljica muzeja Ružica Marić rekla mi je kako će se uključiti i moji prijatelji kojima sam svojedobno darovao slike, tako da je ovo na neki način i retrospektiva moga rada, a ne samo ono čime se bavim u posljednje vrijeme. Iznimno mi je drago što je izložba postavljena baš ovdje u muzeju gdje sam proveo ne samo najveći dio radnoga staža, nego doslovce i najveći dio svoga života - rekao je Dvojković, dodajući kako su mu u postavljanju izložbe mnogo pomogli djelatnici muzeja. Prisjećajući se rada u muzeju, naglasio je kako je u njemu proveo mnogo predivnih dana te je povremeno i obiteljski život trpio zbog brojnih obveza koje je imao.

Brojni posjetitelji

U kulturnom životu grada na Dunavu Zdravko je Dvojković ostavio duboki trag čemu svjedoči i nazočnost velikog broja prijatelja i sugrađana koji su došli na otvorenje izložbe, i još jednom čestitati mu ne samo na slikarskom radu, nego i na cjelokupnom uspješnom radnom vijeku. Dvojković je diplomirao u klasi akademskog kipara Ante Despota u Zagrebu 1968., a svoju je priču u Gradskom muzeju Vukovar započeo je pet godina kasnije kao voditelj Zbirke Bauer, potom kao kustos likovne zbirke u zavičajnom odjelu Gradskog muzeja u dvorcu Eltz.
Od 1991. u progonstvu je radio u Hrvatskom restauratorskom zavodu, Muzeju Međimurja i Gradskom muzeju Virovitica. Godine 2000. vratio se u vukovarski muzej kao muzejski savjetnik, kustos Zbirke Bauer i Galerije umjetnina Vukovar, sve do 31. prosinca 2015., kada je otišao u mirovinu.
Među brojnim nagradama koje je dobio ističe se nagrada Grada Vukovara za životno djelo. Nagradu je dobio zbog predanog rada u Gradskom muzeju Vukovar, Zbirci Bauer i Galeriji umjetnina gdje je ostavio neizbrisiv trag na prikupljanju, stručnoj obradi, prezentaciji i popularizaciji likovne i umjetničke baštine Vukovara. Osobnim svjedočenjem o kulturnom identitetu Vukovara i tekstovima u više od 200 knjiga, monografija, likovnih kritika, eseja i stručnih osvrta djelovao je na uspostavljanju prepoznatljivosti likovne baštine Vukovara te ugradio Vukovar u kulturnu baštinu Hrvatske, kao što je likovni trenutak Hrvatske ugradio u trajni kulturni život svoga grada.
Na izložbi Impresije Dunava i mora dominiraju prepoznatljivi motivi Dunava, Vukovara, čiklje, Adice, suncokreta i rijeke Vuke. Osim autora, na izložbi je o vezi Zdravka Dvojkovića i vukovarskog muzeja govorila Ružica Marić, ravnateljica muzeja.

Ptice i čipka

Izložba akademske grafičarke i kiparice Dore Kovačević također je privukla pozornost poklonika likovne umjetnosti u Vukovaru. Autorica je rođena 1951. u Dubrovniku, a diplomirala je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te kiparstvo u Parizu. Radila je kao profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Izložba za podlogu ima ptice s hrvatskih kamenih spomenika i motive paške čipke. Nosi naziv Baština, što je u ovoj godini proglašenoj Godinom europske kulturne baštine još jedan prinos integriranju hrvatske baštine u europski kulturni krug.
Ružica Marić istaknula je kako je Dora Kovačević autorica svima poznate bijele vukovarske golubice kojoj se na krilima nalazi poruka koja kaže da ona nosi riječi mira i ljubavi i svakoga tko ju ima u svom domu ta golubica podsjeća na Vukovar.
Vukovarska bijela golubica još od 1999. krasi na tisuće domova diljem Hrvatske i uvodi u duh Božića, blagdana mira, svjetla i ljubavi.
Dora Kovačević dobitnica je 16 nagrada i priznanja, od kojih su važnije: nagrada na Salonu mladih 1977. i 1986., nagrada za prijedlog na Zagrebačkom salonu 1987., nagrada na Biennalu male plastike u Murskoj Soboti 1979., nagrada za suvenir Grada Zagreba 2003. u povodu 900. obljetnice grada, nagrada na 1. hrvatskom biennalu crteža 1996. te nagrada na Likovnom natječaju na temu muke i uskrsnuća Kristova na Pasionskoj baštini 2002.
U javnim prostorima i gradskim parkovima, kao i na međunarodnim kiparskim simpozijima izvela je 17 skulptura većih dimenzija u bronci, kamenu, drvu i betonu.

Dragana Korpoš
III.adventska svijeća
Na dan paljenja III. adventske svijeće (16. prosinca), u 19 sati, u Galeriji Oranžerija bit će razgovor s glumcem Sinišom Popovićem, dramskim prvakom HNK Zagreb, uz sudjelovanje Perice Martinović i Joška Ševe. Sudjeluje i plesna skupina III. razreda OŠ Antuna Bauera, Vukovar. N.Vek.
dvije
IZLOŽBE U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike