Učionica
PREDSTAVLJENA ZNANSTVENA KNJIGA „OULIPO I KNJIŽEVNOST OGRANIČENJA“ IVANE BULJUBAŠIĆ

Tekst je ishodište kreativnih industrija
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
Filozofski fakultet Osijek, u suradnji s Institutom Andizet i Nakladom Ljevak, 20. studenog 2018. ugostio je u svečanoj dvorani Fakulteta znanstvenice različitih teorijskih vizura.

Razlog njihova dijaloga bilo je predstavljanje znanstvene knjige „Oulipo i književnost ograničenja“ Ivane Buljubašić, doktorandice studija Književnost i kulturni identitet. Iz svojih su perspektiva o knjizi govorile prodekanica prof. dr. sc. Milica Lukić i stilističarka doc. dr. sc. Sanja Jukić, obje s Filozofskoga fakulteta te statističarke i teoretičarke kulture s Ekonomskoga fakulteta, prof. dr. sc. Jasna Horvat i izv. prof. dr. sc. Josipa Mijoč. Jukić je knjigu ocijenila zamjetnim prinosom hrvatskoj znanosti, i u književnoteorijskim i u književnopovijesnim spoznajama, ali i u sociokulturnom pregledu djelovanja skupine Oulipo. „Precizan metajezik i teorijsko-interpretacijsku podlogu teksta Ivana Buljubašić dovodi u razinu Rolanda Barthesa te time koncept ograničenja u književnosti otvara akademskoj zajednici na višestruka promišljanja“, zaključila je Jukić. Mijoč je istaknula kako će knjiga svoje čitatelje pronaći i u stručnjacima s područja kreativne industrije jer je u središte knjige postavljen tekst kao ishodište kreativnih procesa, osobito procesa nastalih ograničenjem. Ograničenje je pak prepoznala postupkom prisutnim u svim znanstvenim disciplinama te ujedno i prednošću koju je poželjno iz znanosti prenositi u književnost, umjetnost, kreativnu industriju, ali i sve druge oblike življenja. Jasna je Horvat na kraju istaknula da će knjiga biti znanstveni hit jer uporabom nove metodologije daje nov pogled na suvremenu hrvatsku književnost. Na tragu poetike ograničenja uzvanici su imali prigodu kušati zakusku s ograničenjima (npr. palindromske ražnjiće) koju je osmislila i kulinarski pripremila matematičarka Ana Buljubašić.
Ana ZRNIĆ
Možda ste propustili...

U OSIJEKU ORGANIZIRAN 2. MEĐUNARODNI FORUM ICT-DRUŠTVO

Stručnjaci razgovarali o utjecaju robotizacije na gospodarstvo i društvene promjene

MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP 7TH INTERNATIONAL SCIENTIFIC COLLOQUIUM MATHEMATICS AND CHILDREN

Izneseni rezultati istraživanja provedenih u šest europskih država

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVEUČILIŠTE U OSIJEKU KAO KREATIVNO SREDIŠTE

Kreativan pristup nastavnika i studenata popularizaciji znanosti s temom „Boje“

2

ODJEL ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Jaka znanstvena djelatnost, brojne studentske aktivnosti i otvorenost za međunarodnu suradnju i mobilnost

3

DR. PETAR KAUKOV, REDATELJ I DOCENT NA ODSJEKU REŽIJE DRŽAVNE AKADEMIJE ZA KAZALIŠNU I FILMSKU REŽIJU U SOFIJI (BUGARSKA) TE SURADNIK AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

S kolegama iz Kazališta Virovitica i s osječke Akademije dijelim zajednički umjetnički jezik